Dagens PS

EU: Fler kvinnor i bolagsstyrelser

Styrelserum
Fler kvinnor ska fylla posterna i bolagsstyrelserna inom EU. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

EU går vidare med lagstiftning som för att kräver att minst en tredjedel av alla styrelseposter i EU, senast 2027 ska innehas av kvinnor, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget mottogs väl av medlemsländerna under måndagen och förhandlingar med EU-parlamentet ska påbörjas. Målet med förslaget är att förbättra könsbalansen mellan män och kvinnor i publika bolag och få fler kvinnor i bolagsstyrelser.

“Med vårt #WomenOnBoards-förslag vill vi bryta glastaket och hindra begåvade kvinnor från att komma in i styrelser”, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en tweet. “Jag ser nu fram emot ett snabbt antagande av vårt förslag.”

Minimikraven som EU ställer är att 40 procent av alla icke-verkställande styrelseposter ska innehas av kvinnor. Om alla styrelseledamöter räknas in ska minst 33 procent av posterna innehas av kvinnor.

Stor skillnad mellan män och kvinnor

Statistik från oktober förra året visar att 30,6 procent av alla styrelseposter i europeiska företag innehas av kvinnor medan bara 8,5 procent sitter som styrelseordförande. Enligt statistiken förekommer stora skillnader mellan de europeiska länderna.

Förslaget fastslår att företagen i sin urvalsprocess måste prioritera kvinnor när det står mellan likvärdiga kandidater.

Bolag som i dag inte når upp till kraven bör införa tydliga, entydiga och neutralt formulerade kriterier när de utser personer till sina bolagsstyrelser.

Läs mer: Fler kvinnor i bolagens styrelser – Almi inte nöjd

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS