Twitter i Asien innebär enorma tillväxtmöjligheter för Elon Musk. Men också stora problem som regleringar och auktoritära regeringar.

ANNONS

Asien, med över hälften av världens befolkning, innebär utan tvekan en stor möjlighet för Twitter. Men marknaden är samtidigt en huvudvärk för Elon Musk som nyligen köpte plattformen för 44 miljarder dollar.

Asien har regleringar och auktoritära regeringar

Samtidigt som Musk har sagt att han vill avskaffa censur, så går det inte riktigt i linje med några av de asiatiska länderna som styrs av regleringar och auktoritära regeringar, berättar Bloomberg. 

När Twitter var ett publikt företag uppgav det att man skulle följa lokala regler. Med Elon Musk vid rodret som privat styr bolaget är det inte lika självklart längre.

”Asien har potential att skapa eller bryta det nya Twitter”, säger JJ Rose, vid Australiens tankesmedja Lowy Institute.

Det hela kommer bero på hur Musk ”kan utnyttja det för sina mål för yttrandefrihet.”

Twitter är officiellt förbjudet i Kina men landet vill trots det ha inflytande över plattformen, där Jeff Bezos menar att Tesla är starkt beroende av kinesiska företag för sin batteritillverkning och att det i förlängningen kan leda till kinesiskt inflytande över Twitter.

En annan jätte är Indien, som trots att det är en demokrati styrs av regeringen i New Delhi, vars åsikter krockade med Twitter under bondeproteserna för ett par år sedan – i vad som skulle tolereras på plattformen.

Problemen fortsätter i Sri Lanka och Myanmar, två länder som har begränsat internetåtkomsten på sistone, genom omfattande proteströrelser.

Den mest blockerade sociala medieplattformen

Ett faktum som knappast lär göra livet lättare för Musk är att Twitter, enligt forskare, är den mest blockerade sociala medieplattformen globalt med totalt 12 379 timmars avbrott under förra året.

ANNONS
ANNONS

”Asien är inte Nordamerika och det är inte Europa”, uppger JJ Rose vidare.

”Musk har en globalistisk syn och hans affärsintressen har hittills tenderat att vara ganska universella. De kräver dock ett mer nyanserat tillvägagångssätt när det tillämpas globalt.”

Läs även: Elon Musk under press – Twitter-affären i fara [Dagens PS]