Nu står det klart att Elon Musk köper Twitter för 44 miljarder dollar, eller runt 427 miljarder kronor. 

ANNONS

Twitter gick ut med nyheten på måndagen – att världens rikaste man Elon Musk nu kommer betala 54,20 dollar per aktie till aktieägarna.

Musk har samtidigt tackat nej till en plats i Twitters styrelse, skriver CNN.

Elon Musk köper Twitter för 44 miljarder dollar

Affären, som enhälligt godkändes av Twitters styrelse, förväntas slutföras senare i år.

”Twitters styrelse genomförde en genomtänkt och omfattande process för att utvärdera Elons förslag med ett medvetet fokus på värde, säkerhet och finansiering”, sa Twitters styrelseordförande Bret Taylor i ett uttalande och kallade affären ”den bästa vägen framåt för Twitters aktieägare”.

Affären måste dock även godkännas av aktieägare och tillsynsmyndigheter, men aktien steg nästan 6 procent efter nyheten på måndagen, och hamnade på 51,84 dollar.

Vill stärka yttrandefriheten på plattformen

Musk, som själv har 83 miljoner Twitterföljare, har använt plattformen flitigt genom åren där han bland annat diskuterat sina bolag och fått börserna att skaka rejält. Hans mål med det nya köpet är att stärka yttrandefriheten på plattformen och ”låsa upp” Twitters ”extraordinära potential”.

Under måndagen uppgav Musk i en tweet att han hoppas att ”även mina värsta kritiker förblir på Twitter, för det är vad yttrandefrihet betyder.”

ANNONS
ANNONS

Twitter har stort inflytande som plattform eftersom den används av många politiker, offentliga personer och journalister. Nu oroar sig vissa branschexperter dock för att Musks köp istället kommer innebära att plattformens arbete för att stävja hatretorik, desinformation, trakasserier och annat skadligt innehåll rullas tillbaka. Andra frågar sig om förre presidenten Donald Trump nu kommer få tillbaka sitt konto, som togs bort förra året.

”Tillåt inte Twitter att bli en petriskål för hatretorik eller falskheter som undergräver vår demokrati”, uppgav Derrick Johnson, chefen för medborgarrättsorganisation NAACP, i ett uttalande riktat till Musk efter affären.

Läs även: Svenska småsparare satsar på Twitter – stöder Elon Musk [Dagens PS]