EU granskar flygbranschen

Uppdaterad: 02 mars 2021Publicerad: 02 mars 2021
Pilotstrejk SAS
SAS riskerar en miljardnota efter bakslaget i EU-domstolen. (Foto: TT)

EU granskar flygbranschen, som uteblivit med återbetalningar för inställda flygresor.

ANNONS
ANNONS

EU:s konsumentmyndigheter i samtliga länder inleder tillsammans med EU-kommissionen en gemensam granskning av flygbranschen, efter problemen med uteblivna återbetalningar för inställda flygresor. Det rapporterar Dagens Nyheter.

EU:s flygpassagerarförordning ger kunden rätt att välja mellan ombokning eller återbetalning när en flygresa blir inställd.

Ändå har rapporterna om uteblivna återbetalningar duggat tätt under pandemin. Aftonbladet rapporterade redan i somras att tusentals kunder anmält resebolag och flygbolag när flyg blivit stående på marken.

Riskerar miljonböter

I november skrev Dagens PS om att SAS och Norwegian hade 1 600 anmälningar mot sig och riskerade miljonböter.

Anmälningarna till svenska myndigheter som Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden har ökat kraftigt. Samma mönster går att se i hela EU, skriver DN.

“Under pandemin är det återbetalning som varit mest aktuellt, och då ska återbetalning av hela biljettpriset ske inom sju dagar. Det finns inga undantag till den regeln”, säger Konsumentverkets jurist Maja Lindstrand till DN.

Tillsynsärende mot SAS

Genom granskningen vill EU få klarhet i hur stort problemet är. Ett antal flygbolag som flyger i unionen har tre veckor på sig att återkomma till myndigheterna och EU-kommissionen om hur de arbetar med återbetalningar och informationsgivning om resenärernas rättigheter när ett flyg ställs in, skriver DN.

Konsumentverket har sedan tidigare ett tillsynsärende mot SAS för att de inte följer krav om återbetalning. Där har flygbolaget till i morgon på sig att svara.

SAS redovisade en förlust före skatt på 1,9 miljarder kronor under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, vilket motsvarar perioden november 2020 till januari 2021.

”Ökad smittspridning har lett till striktare reserestriktioner, vilket minskat efterfrågan under kvartalet och bromsat återhämtningen för resebranschen som helhet. Utvecklingen av vaccin och vaccinationsprogram ger dock förhoppningar om lättade restriktioner och ett ökat resande framåt sommaren 2021”, kommenterade SAS vd Rickard Gustafson saken då.

Läs mer: Ny smäll mot SAS – tappar miljarder – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.