Vi äter dubbelt så mycket socker som vi borde. Nu visar en ny studie från högskolan i Skövde en orsak till att vi missar nyttigare produkter.
"Butikerna gömmer nyttiga produkter"
Mest läst i kategorin
I en ny studie har forskare vid högskolan i Skövde visat hur müsli med låg sockerhalt göms undan i butikerna.
I stället får den sockerrika müslin en betydligt bättre exponering och annonseras flitigare.
Det här är en liten del av orsakssammanhangen som får oss att äta 35 kilo socker per person och år i Sverige, dubbelt så mycket som vi borde.
Skövde-studien visade av 19 av 24müsliprodukter innehöll för mycket socker och müsli med låg sockerhalt får oftast dålig exponering i våra livsmedelsbutiker.
”För mycket socker” innebär att de 19 innehöll 17 procent socker eller mer, vilket klassas som för högt.
”Styr åt fel håll”
Dessutom visade studien att de få produkter som har låg sockerhalt är svåra att hitta bland butikshyllorna.
”Butikerna tycks vilja att vi konsumenter ska köpa müsliprodukter med hög sockerhalt, det syns inte minst genom återkommande kampanjer”, säger Stefan Backe, lektor i folkhälsovetenskap i Skövde.
Hög sockerkonsumtion ökar risken för typ-2-diabetes, olika sorters cancer och hjärtkärlsjukdomar. Men varför lyfts då produkter med hög sockerhalt fram på bekostnad av hälsosammare alternativ?
Stefan Backes förklaring är att det kan vara så enkelt som att butikerna helt enkelt tjänar mer på sockerrika produkter.
Senaste nytt
Skyller på kedjorna centralt
”Det är välkänt att socker triggar smaklökarna, vilket kan leda till att man vill ha mer och alltså köper vi mer. Det handlar dock inte om en ovilja hos butikscheferna som faktiskt uttryckte ett intresse för att bättre lyfta fram de nyttigare produkterna. Besluten styrs oftast från centralt håll, vilket försvårar sådana förändringar”, menar Backe.
Stefan Backe hoppas att resultaten från studien används av konsumentorganisationer för att driva på producenterna.
Han hoppas även att det tas politiska initiativ och menar att sockerskatt är ett alternativ.
”Handlar om folkhälsan”
”Det här handlar om folkhälsan. Särskilt viktigt för personer med typ 2-diabetes, men alla gynnas av fler produkter med låg sockerhalt. Många vanliga livsmedel som fil, yoghurt, sylt, marmelad, ketchup, senap och saft innehåller onödigt mycket socker”, avslutar Stefan Backe.
Så upptäcker och undviker du det dolda sockret. Dagens PS
Sockertorsk? Här är de vanligaste fällorna. Dagens PS
Expertens bästa råd: Så förebygger du diabetes. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.