Det blev den sista leveransen av Boeings kända 747, även kallad ”Queen of the Skies”, på tisdagen. Ett halvt sekel av minnen från den första jumbojeten går därmed mot sitt slut. 

ANNONS

Det har varit årtionden av prisvärda flygresor för miljontals människor. Ett halvt sekel sedan den första jumbojeten – Boeing 747 – tog till skyarna för första gången i februari 1969. Men nu kommer ”Queen of the Skies”, som 747:an även kallas, hamna i historieböckerna, sedan modellen har levererats för sista gången, skriver CNN Travel.

Leveransen gick till amerikanska flygfraktoperatören Atlas Air som redan har 56 Boeing-flygplan i sin arsenal.

Många minnen förknippas med Boeing 747

Det finns givetvis många minnen och fina lovord att förknippa med världens första jumbojet, där Lufthansas vd Carsten Spohr kallar modellen ”en symbol för världen, som 747 har gjort betydligt mindre.”

Boeing uppgav redan 2020 att man inte tänkte tillverka 747 längre och pandemin har fått antalet Boeing som flyger passagerare att minska dramatiskt, ner till 44 i december förra året.

Transporterat presidenter

Modellen är givetvis även känd för att transportera amerikanska presidenter i ett ombyggt Air Force One-plan, och kändisar som John Travolta, som själv är pilot, lyfter upp 747 som ”det mest genomtänkta och säkraste flygplanet som någonsin byggts.”

Läs även: Breitling hyllar episkt flygplan med pilotklocka [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Boeing gör miljardförlust – ökar produktionen [Dagens PS]

Läs även: Ukraina får nobben – inga stridsflygplan [Dagens PS]