Det blir nobben för Ukraina när det gäller nya moderna stridsflygplan. Varken USA eller Storbritannien kommer skicka några, vilket innebär att de högflygande ukrainska planerna skrotas. 

ANNONS

Stridsvagnar ja. Stridsflygplan nej.

Det blev ett enkelt ”no” från USA och president Joe Biden på frågan om han tänker skicka F-16 stridsflygplan till Ukraina. Det blev även nobben från Storbritannien efter att Biden backat ut tidigare i veckan.

”Det här handlar om sofistikerad utrustning. Vi tror inte att det är praktiskt att skicka jetplan till Ukraina”, uppger en talesperson för Downing Street enligt The Guardian.

Samtidigt kommer Ukraina inte ge med sig utan hävdar att väst även var emot att skicka stridsvagnar tidigare, men att ihållande tjat alltså ledde till kommande vapenleveranser.

MISSA INTE: Saab tjänar 170 miljoner när försvaret rustar upp [Dagens PS]

Vill ha 200 stridsflygplan

Ukraina vill ha runt 200 stridsflygplan för att på allvar kunna bryta igenom de ryska linjerna, och stötta de runt 140 stridsvagnarna som redan kommer levereras i den första vågen av leveranser.

Toppmöte i Kiev

Samtidigt som Ukraina vapenskramlar för fullt så står det även klart att ett toppmöte kommer hållas i Kiev under fredagen som handlar om att Ukraina vill ansluta sig till EU, skriver Expressen. 

”Det faktum att detta toppmöte kommer att hållas i Kiev är en kraftfull signal till både allierade och fiender”, uppger Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.

Listan på deltagare har inte avslöjats på grund av säkerhetsskäl.

ANNONS
ANNONS

Kriget har snart pågått i ett år och uppges ha dödat omkring 200 000 på varje sida, även om de ryska siffrorna kan vara betydligt högre än så.

Läs även: Putin hotade avfyra missil mot Boris Johnson [Dagens PS]

Läs även: Zelenskyj: Ukraina behöver snabbt nya vapen – vända utvecklingen [Dagens PS]