Boeing gör en mångmiljardförlust 2022, trots ökade beställningar och därmed intäkter. Problem i leverantörskedjan gör ledningen försiktig med att öka produktionen.

ANNONS

Boeing får in fler beställningar när resandet tar fart igen, men företagsledningen har inte velat öka produktionen innan problemen i leverantörskedjan är lösta.

Mångmiljardförlust för året

Enligt den färska rapporten gör företaget en förlust på 663 miljoner dollar (drygt 6,8 miljarder kronor) fjärde kvartalet.

Förlusten för 2022 blir hela 5 miljarder dollar (knappt 51,3 miljarder kronor) trots att intäkterna ökat med 7 procent till 66,6 miljarder dollar (drygt 682,8 miljarder kronor) uppger CNBC.

Ökat resande positivt

När resandet ökar igen efter pandemin ger det positiva följder för flygplanstillverkaren, med ökade beställningar.

Företaget tillverkar 31 stycken 737-plan i månaden, och det finns planer på att öka antalet till 50 per månad under nästa år och året därpå.

ANNONS
ANNONS

Stoppades efter krascher

Företaget planerar att öka antalet tillverkade 737:or till fem per månad i slutet av året och sedan till tio under 2025 och 2026.

Tillverkningen av 737 stoppades efter två uppmärksammade krascher, något som Dagens PS tidigare rapporterat om bland annat här och här.

Ökar med 94 procent

Under fjärde kvartalet presterar Boeing över vad analytikerna tippat, enligt CNBC. Försäljningssiffran är upp 94 procent jämfört med året innan, 9,2 miljarder dollar (knappt 94,5 miljarder kronor).

Vi är stolta över hur vi avslutade 2022

Trots det blir det alltså röda siffror på grund av ”abnorma kostnader och andra utgifter som forskning och utveckling”, säger företaget enligt CNBC.

Vd:n stolt över 2022

”Vi är stolta över hur vi avslutade 2022, och trots de hinder vi har framför oss är vi trygga med vår väg framåt”, skriver vd Dave Calhoun till sin personal.

ANNONS
ANNONS

”Vi har en robust pipeline av utvecklingsprogram, vi utvecklar för framtiden och vi ökar investeringarna för att förbereda oss för vår nästa generation av produkter”, fortsätter han.

Läs även: Boeing krävs på miljarder efter kontraktsbrott [Dagens PS]

Läs även: Bekräftat: Boeing pausar 737 Max [Dagens PS]