Dagens PS

Aktiebedrägeri bakom uppmärksammat självmord

Arnal
Gustavo Arnal stod anklagad för aktiebedrägeri. Nu är han död. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

En stämningsansökan på 1,2 miljarder dollar för aktiebedrägeri antas vara en av orsakerna till att Bed Bath & Beyonds finanschef Gustavo Arnal tog sitt liv i förra veckan, rapporterar New York Post. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under gårdagen kunde Dagens PS rapportera att Gustavo Arnal, finanschef på husgerådsjätten Bed Bath & Beyond avslutat sitt liv genom att hoppa från en skyskrapa på Manhattan i New York.

Sedan dess har det framkommit att Arnal före sin död varit inblandad i ett omfattande aktiebedrägeri. Detta enligt en stämningsansökan som bland annat innefattar Arnal och Ryan Cohen, grundare av Chewy.com och ordförande i GameStop.

Där framgår det att Arnal med flera ska ha försökt manipulera Bed Bath & Beyonds aktiekurs genom att utlösa en så kallad “gamma-squeeze”.

Dramatiskt kursfall

En “gamma-squeeze” är en ekonomisk term som beskriver det scenario som uppstår då aktiekurserna förändras snabbt och driver investerare att agera utanför sitt normala handelsutrymme. Det kan innebära att investerare köper eller säljer av aktier för att minimera en förlust.

En taktik som ska ha praktiserats av både Arnal och Cohen i augusti i år. Framförallt givit dem ett övertag i börshandeln. Något som visar sig på Bed Bath & Beyonds aktiekurs som efter Cohen och Arnals försäljningar per den 23 augusti föll dramatiskt från 30 till 8,78 dollar, enligt stämningsansökan.

Stämning på 12 miljarder kronor

I åtalet ingår även JP Morgan Securities, som anklagas för att ha bistått Cohen och Arnal i bedrägeriet. Bland annat genom att “tvätta intäkterna”. Totalt sett omfattar stämningen 1,2 miljarder dollar, motsvarande 12 miljarder kronor.

ANNONS

Det var under fredagen som Gustavo Arnal dog i vad som antas vara ett självmord, efter ett fall från en skyskrapa på Manhattan, känd som Jenga-byggnaden. Bed Bath & Beyond väljer i nuläget att inte kommentera saken, av hänsyn till Arnals familj, skriver The New York Post.

Läs även: Känd finanschef död – hoppade från skyskrapa i New York

Läs även: Analys: Så ska finanscheferna ta sig ur krisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS