Dagens PS

Fängelse för Falcon Funds-åtalade

HD nekar prövning i Falcon Funds-härvan
Svea hovrätt dömde grundaren av Falcon Funds till sammanlagt 8 års fängelse, och nu nekar HD prövningstillstånd. Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 mars 2021Publicerad: 03 mars 2021

Max Serwin och Afram Gergeo döms båda till fängelsestraff efter Falcon Funds-svindeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Max Serwin döms av Stockholms tingsrätt för bland annat grov trolöshet mot huvudman, men bara till fängelse i nio månader, rapporterar Dagens industri.

Ekobrottsmyndigheten EBM:s kammaråklagare Jerker Asplund yrkade på sex års fängelse och tio års näringsförbud för Max Serwin, för grovt bedrägeri.

Dömdes också för Optimus

Max Serwin i april 2020 dömdes till sex år och sex månaders fängelse för sin roll i affärerna i fondbolaget Optimus, som föregick härvan i Falcon Funds.

Eftersom ekobrott har ett maxstraff på åtta år enligt de straffrättsliga reglerna blev straffet för svindeln i Falcon Funds inte högre för Severin, enligt Di.

Den andre åtalade i Falcon Funds-målet, Afram Gergeo, döms till fem och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Bara en sjättedel har återfunnits

Åklagaren påstod under rättegången att Max Serwin och Afram Gergeo tagit ut pengar från Falcon Funds fonder på PPM-torget genom att de förmått företrädare att investera stort i det nästan värdelösa e-handelsbolaget Werel.

ANNONS

De gav sedan ut nya aktier i Werel, vilka såldes genom finansiella instrument till Falcons fonder för så mycket som 4 900 gånger det ursprungliga värdet, rapporterar Di.

Den fällande domen slog fast att åklagarens påståenden stämmer. Bara en sjättedel av pengarna har återfunnits.

”Mycket av det här har vi sett försvinna”, har åklagaren Jerker Asplund tidigare sagt till Di.

Läs mer: Svenska pensionssparare blåsta på 1,1 miljarder – Dagens PS

Läs mer: Jagad affärsman flydde med lyxklockor – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS