Dagens PS

EU:s coronafond "årets värsta skatteslöseri"

Skatteslöseri
Årets skatteslöseri 2021. (Foto: Mostphotos Gopixa)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

EU:s coronafond är “årets värsta skatteslöseri”, enligt en omröstning hos organisationen Skattebetalarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Slöseriombudsmannen anordnar årligen en omröstning om årets värsta skatteslöseri. Vinnaren för 2021 var med god marginal EU:s coronafond, där Sverige förväntas bidra till fonden med cirka 150 miljarder kronor, och får betydligt mindre tillbaka. Detta utöver de vanliga avgifterna till EU som bedöms öka till 45 miljarder kommande år.

EU:s coronafond kallas för Next Generation EU och ska dela ut 750 miljoner euro till medlemsländerna under de kommande sju åren. Pengarna går inte till de värst drabbade av corona, utan ska användas för att “återstarta” Europa. För att finansiera fonden tar EU lån som kommer att betalas av medlemsländerna till 2058.

“Mottagare av stödet är alltså även vanvårdade ekonomier vars problem inte på något sätt är sprungna ur pandemin”, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsmannen i en debattartikel i Expressen.

Riksdagen godkände fonden i mars 2021, S, MP, C och L röstade ja. SD och V röstade nej. M och KD lade ner sina röster.

EU:s coronafond fick 35 procent av de 15 000 rösterna angående årets värsta skatteslöseri. Biståndet till Afghanistan som lett till skralt resultat var tvåa i omröstningen med 15 procent av rösterna följt av fusk inom folkbildningen i studieförbunden, som fick 10 procent av rösterna.

“EU:s coronafond innebär ett stort och långtgående åtagande, med mycket liten positiv effekt för Sveriges del. Vi behöver mer debatt och granskning av vad som sker i EU. Slöseri med våra skattepengar kan inte ignoreras bara för att det sker på EU-nivå”, säger Josefin Utas i ett pressmeddelande.

Bland övriga nominerade som årets slöseri finns bland annat en rosa enhörning i Malmö, kommunpoeten i Tranemo, statliga myndigheters varumärkesbyggande, att kriminella bokar resor via universitet och skolplattformen i Stockholm.

Läs även: Studie: Många finesser i nya bilar totalt onödiga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS