Dagens PS

Studie: Många finesser i nya bilar totalt onödiga

BMW:s geststyrning verkar vara en finess som ägarna egentigen inte behöver. Foto: BMW
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 12 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

Många av finesserna i nya bilar är helt onödiga.
En ny studie visar att en tredjedel av tekniken knappt används.
– Vissa funktioner verkar vara slöseri för många ägare, säger Kristin Kolodge på JD Power.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska kvalitetsinstitutet JD Power har mätt hur vi använder tekniken i nya bilar. Och det visar sig till viss del att vi inte använder den alls. Mer än var tredje avancerad finess användes inte av av varannan ägare. Åtminstone inte under de första tre månaderna av ägandet. Allra minst använde vi de digitala köpfunktionerna i bilen. 61 procent av ägarna hade aldrig använt funktionen och varannan ägare vill inte ha funktionen alls.

Backkameran uppskattad

De finesser vi verkligen uppskattar är backkamera och markkamera som de flesta ägare använder och vill ha. Den minst önskade finessen är gestkontroll, som finns bland annat i BMW. Fyra av tio ägare tyckte i stället att det mest orsakade problem. Något som uppskattades desto mer och som sällan krånglar är enpedalskörning på elbilar.

Tesla vinner inofficiellt

Tesla får den allra högsta poängen för sina finesser i bilarna med en poäng på 668 av 1000 möjliga. Mätningen var dock inofficiell eftersom Tesla bojkottar JD Power. Tvåa kommer Genesis, Hyundais prestigemärke. Volvo klarade sig väldigt bra i mätningen med en poäng på 550.

En avgörande faktor för hur vi tar emot tekniken är hur återförsäljaren demonstrerar den vid leveransen, enligt JD Power. Annars finns det en stor risk för att vi inte förstår bilarnas alltmer avancerade finesser.

Totalt studerade JD Power hur 110 827 ägare till nya bilar av årsmodell 2021 upplevde sina bilar från februari till juli 2021.

Tesla blev bästa märke, men ingår inte officiellt i mätningen. Volvo var tredje bäst på den officiella listan, efter Genesis och Cadillac som inte säljs i Sverige. Källa: JD Power

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS