Det största som hänt i krypto-världen händer någon gång under natten mellan onsdag och torsdag. Då går Ethereum över till proof-of-stake, och minskar energianvändningen med 99 procent.

ANNONS

Ett ljus i krypto-mörkret – eller?

Hur som helst är det nu dags för Ethereums oerhört hajpade the Merge. Efter ett par år då man kört gamla energiintensiva proof-of-work-blockkedjan parallellt med proof-of-stake ska de tu bli ett.

Bitcoinvärldene konservativ

”Bitcoin blir väldigt ensam kvar att använda en gammal metod”, säger Per Nordqvist, biträdande chef för bankområdet på Finansinspektionen till SvD. ”Nya kryptovalutor använder mer moderna tekniker än vad bitcoin gör.”

”Det är positivt att även den näst största kryptotillgången ska byta”, fortsätter han.

I bitcoinvärlden håller man sig till det gamla, och det är faktiskt väldigt gammal teknik vi pratar om. Den algoritm som styr brytningen av bitcoin byggdes på 1970-talet, enligt SvD.

Största krypto-händelsen någonsin i natt – the Merge
Ether blir miljövänligt, men bitcoinvärlden är konservativ och håller fast vid sin 1970-tals-algoritm. Bild: Pixabay

Pengar i stället för datakraft

Dagens PS har tidigare berättat om Ethereums övergång till nyare teknik, och vad den innebär för miljön, och för användarna. När nu den faktiska övergången kommer visar det sig om det går som det är tänkt.

Det finns oro angående säkerheten i proof-of-stake-blockkedjan. Med proof-of-work behöver man oerhörda mängder beräkningskraft, för proof-of-work är det pengar som gör att man kan styra över blockkedjan.

”Som det ser ut nu skulle man behöva lite mer än en miljard dollar för att kunna styra över Ethereum-blockkedjan”, säger Eliézer Ndinga, forskningschef på det schweiziska kryptobolaget 21Shares enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

Krypto återhämtar sig?

Marknaden är också orolig för sammanslagningen. Jämfört med årsskiftet är ether, Ethereums kryptovaluta, värd 48 procent mindre, trots den återhämtning under sommaren som Dagens PS rapporterat om.

Går the Merge bra finns stora chanser för ytterligare uppgång.

”Det är så många innovationer på gång under de närmaste åren, till exempel att göra transaktionssystemet mycket mer skalbart”, säger Eliézer Ndinga. ”Det gör mig positiv till Ethereum, men det är svårt att säga något om priset.”