Bitcoin fortsätter att stiga, men i år är det ether som leder ligan för återhämtning. Nu kan inflationssiffror, räntebesked och the Merge kan ge rena rama berg- och dalbanan på kryptomarknaden.

ANNONS

På söndagen klättrar bitcoin över 22 000 dollar (drygt 230 400 kronor), så värdet ökar ungefär 17 procent jämfört med onsdagens lägstanotering, enligt CNBC.

Bitcoin har i år tappat mer än 50 procent av värdet, så även om det nu syns återhämtning är det lång väg kvar för kryptomarknaden. Världsekonomin påverkas av det geopolitiska läget, och höjda räntor, och kryptovalutorna har tappat motsvarande över 20 biljoner kronor i värde i år.

Bitcoin följer börsen

Bitcoins värde följer ofta aktiemarknaden, särskilt Nasdaq, och förra veckan var stark för USA-börsen. När tekniktunga index ökar följer ofta bitcoin med upp.

Ethereums the Merge närmar sig, som Dagens PS tidigare rapporterat om. Ether leder ligan för återhämtning klart, och har stigit med 90 procent sedan i juni.

Investerarna väntar också på augustisiffrorna för konsumentprisindex i USA. På tisdag släpps de, och då visar det sig vart inflationen är på väg. Inflationssiffran ger en vink vilket håll Federal Reserve väljer att gå åt med räntan.

Enorma förluster för krypto

Året har varit rena rama mörkret på kryptomarknaden, med enorma förluster och konkurser. Bland annat kollapsar kryptohedgefonden Three Arrows, och i juli ansöker kryptolångivaren Celsius om konkursskydd.

Kryptovärlden hoppas att the Merge kan bli ett ljus i mörkret. Förespråkarna säger att det kan jämna vägen för att ether växer.

”I en tid med en uppsjö av narrativ är inget viktigare än the Merge inom krypto och det är något resten av världen också borde uppmärksamma”, säger kryptoplattformen Nexos medgrundare Antoni Trenchev enligt CNBC.

Manar till försiktighet

Analytikerna håller inte helt och hållet med. Ethereums nätverk är känt för att vara långsamt, och det kommer inte att förändras. Avgifterna sänks inte heller efter the Merge, enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Trots en del röda flaggor är det ether som hämtar sig snabbast. Sedan årets sämsta notering i juni har ether ökat med 90 procent.

Yuya Hasegawa, kryptomarknadsanalytiker på japanska Bitbank, säger att det gäller att hålla koll på centralbankens räntebeslut.

”Bitcoin kan fortsätta stiga men det kan bli kortlivat”, säger han enligt CNBC.