Ethereum rycker allt närmare the Merge – kan det bli ljuset i mörkret för kryptobranschen? 15 september ska vara datum för övergången från energiintensiva proof-of-work till proof-of-stake, en vattendelare i kryptovärlden.

ANNONS

Ethereum har under snart två år kört Beacon, en separat proof-of-stake-blockkedja parallellt med originalblockkedjan. Under den tiden jobbar utvecklare med att testa och förbättra, och testa igen. The Merge, sammanslagningen, handlar alltså om att föra samman Ethereums två blockkedjor.

Enormt energiintensivt

Ethereums originalblockkedja är sju år, och investeringarna i den mjukvaran hamnar runt 200 miljarder dollar (mer än 2000 miljarder kronor). I kryptovärlden beskriver man gärna sammanslagningen som att byta motor på ett flygplan under färd, skriver The Economist.

Proof-of-work är extremt energiintensivt. När man går över till proof-of-stake minskar energibehovet med 99,9 procent. Effekten på utsläppen blir som om Nederländerna stängs av, enligt The Economist.

Ethereum ett steg längre

Efter det senaste årets krasch behöver kryptobranschen lite positiva nyheter. Om Ethereum går i bräschen och visar att miljöpåverkan minskar är det ett ljus i mörkret.

2014 publicerar Vitalik Buterin idén till Ethereums blockkedja. Databasen innehåller alla transaktioner som någonsin ägt rum, men Buterin tar det ett steg längre. Han inser att blockkedjan också kan hålla koll på programkod.

120 utvecklare deltar

Ethereum registrerar inte bara valutaöverföringar, utan också alla tillgångar och funktioner i ”smarta kontrakt”. Att man validerar kod gör att utvecklare kan bygga nätverk av finansiella institutioner i kod i blockkedjan, enligt The Economist. Över 120 utvecklare från 30 länder medverkar i utvecklingen av mjukvaran.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: The Future of crypto is at stake in Ethereum’s switch [The Economist]

Läs även: Ethereum höjer hittlelön – 10 miljoner för buggar [Dagens PS]