Miljonär på bitcoin betalar 400 procent i skatt. ”Absurt”, säger drabbade Linus Dunkers till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Tidningen berättar om den svenske bitcoinpionjären Linus Dunkers som i dag uppges vara försatt i personlig konkurs efter en uppslitande skattefejd med Skatteverket.

Striden som kan få konsekvenser för andra kryptohandlare handlar om hur hans miljonvinster i kryptovalutan ska beskattas. När han drog i gång för sju år sedan satsade han alla pengar på så kallad mining.

På den tiden stod bitcoin i 4 500 dollar. I dag är den tio gånger så mycket värd.

Men Linus Dunkers har ingen glädje av det. Han berättar att han tvärtom ”blir beskattad 400 procent”, vilket ha beskriver som ”absurt” i artikeln där det framgår att han omsatt drygt 23 miljoner kronor på utvinning och handel med kryptovalutor.

60 procentig skatt

Skatteverket anser att han bedrivit en näringsverksamhet och ska skatta 60 procent för det i stället för en 30-procentig skatt för kapitalvinster.

Beslutet ä från 2018 och själv hävdar Linus Dunkers i SvD att hans vinst blev omkring 2,5 miljoner kronor och att han max borde betala en miljon i skatt.

Tre domar har avkunnats i rättsliga instanser och förvaltningsrätten anser i linje med Skatteverket att Linus Dunkers ska beskattas enligt myndigheten.

ANNONS
ANNONS

Hans avsikt är att driva ärendet vidare med hjälp av sina advokater till kammarrätten, dock inser han att det kan bli svårt med tanke på att hans enorma skatteskulder hamnat hos Kronofogden.

”Jag är i tvist med just Skatteverket, men hela tiden slår de undan benen för mig”, säger den svenske bitcoinprofilen och menar att det är det svårt för honom att försvara sig mot Skatteverket när Kronofogden redan är indragen.

Läs även: Handlade med bitcoin – blev blåst på 3,6 miljoner [DagensPS.se] »