Kronofogden säljer nu 73 bitcoin på auktion, som beslagtogs av skuldsatta. Och man gör en vinst på försäljningen.

ANNONS

I början av januari såldes de första beslagtagna bitcoinen. Eftersom summorna är så stora kan man inte sälja en hel bitcoin på en och samma gång, resonerar Kronofogden. Därför har man delat upp e-slantarna i fem andelar, som sålts för allt från ngra hundralappar till över 100 000 kronor. Det rapporterar tidningen Dagens Industri, som intervjuat Patrik Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Kronofogdens avdelning för försäljning.

Totalt är de 73 till antalet – bitcoins som beslagtogs av den man som drev en knarksajt på nätet, och som dömdes till 11 års fängelse i somras.

Men faktum är att Kronofogden sålt e-valutan sedan 2001. Totalt har man gjort fått in nästan tre miljoner kronor på auktionerna, 2 957 650 kronor. Det är 3,3 procent mer än marknadsvärdet. Snittpriset påaurktionernas brukar annars ligga 4,4 procent under marknadsvärdet.

”Det faller sig ganska naturligt eftersom bitcoin är en finansiell tillgång med ett faktiskt värde som du kan följa i realtid. Om vi värderar andra tillgångar, som till exempel en bil, blir det en lite grövre bedömning”, säger Patrik Gustafsson.

Kronofogden säljer inte andra typer av värdepapper på auktion. Exempelvis aktier säljs direkt via fondmäklare. Myndigheten utvärderar vilka metoder som skulle kunna vara bäst i framtiden. Ett alternativ är då att Kronofogden istället säljer bitcoin direkt till en kryptomäklare, skriver DI.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om kronofogden:

Död man under sängen på lägenhetsvisning [Dagens PS]

Fördubblat skuldberg – allt fler till inkasso [Dagens PS]

Män får oftare inkasso, kvinnor oftare Kronofogden [Dagens PS]

Larmet: Dussintals skuldsatta tar sitt liv [Dagens PS]

1,5 miljoner betalningsanmärkningar försvann på en enda dag [Dagens PS]

3,4 miljoner i parkeringsböter – slapp Kronofogden [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Nätshopping leder ofta till Kronofogden – för kvinnor [Dagens PS]

Kryptojätten i domstol för ekobrott [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.