Kronofogdemyndigheten i Finland har beslutat att stryka tusentals personer som haft skulder, men som betalat dem, från skuldregistret på fredagen.

ANNONS

1,5 miljoner betalningsanmärkningar försvann från den finska Kronofodgemyndigheten på fredagen. Anledningen är en ny lag, som trädde i kraft på torsdagen och innebär att kreditupplysningsföretag bara får ha kvar personer i sitt register i en månad efter det att en skuld betalats av.

Det rapporterar den finska nyhetssajten Yle.

Kreditupplysningsföretag

Det finska kreditupplysningsföretaget Suomen Asiakastieto meddelade i november att det är 18 600 personer som påverkas. Varje skuldsatt person har flera anmärkningar var.

Tidigare har kreditupplysningen haft kvar anteckningar om betalningsanmärkning i två eller tre år efter det att skulden betalats. Det har gjort det svårt att få jobb, lån, bostad för de ”prickade”.

I Sverige ligger betalningsanmärkningen vanligtvis kvar i tre år efter betalad skuld. Ungefär en halv miljon svenskar har betalningsanmärkningar, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Fakta: ”Prick i registret”

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en betalningsanmärkning – en markering hos ett kreditupplysningsföretag om att du inte har betalt en skuld i tid. I värsta fall kan markeringen leda till att du exempelvis får svårt att få ett lån eller hyra en lägenhet.

Enligt Integritetsmyndigheten kan man undersöka om man har en prick i registret genom att kontakta kreditupplysningsföretagen. De finns listade på Integritetsmyndighetens hemsida.

Läs mer om lågkonjukturen idag:

Klart med elstöd – tak för storförbrukare [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Dolkstöt mot krisande företag [Dagens PS]

Hushållens skulder ökar [Dagens PS]

Italiens skuldberg växer – nu 123 miljarder euro [Dagens PS]