Är tiden över för uttråkade apor eller befinner sig den icke fungibla världen bara i en svacka? Klart är att försäljningsvolymen på NFT:s sjunkit kraftigt och att marknaden befinner sig i en rejäl uppförsbacke, skriver Reuters. 

ANNONS

Från strålande utsikter till platt fall. Så kan utvecklingen på NFT-marknaden beskrivas sedan miljarderna slutat strömma in. En titt på OpenSea, den största NFT-marknaden visar att försäljningsvolymen sjönk till 700 miljoner dollar i juni månad.

Ett resultat som bekräftas av färska siffror från NonFungible.com som även de visar att den genomsnittliga NFT-försäljningen sjunkit i slutet av juni.

”Kryptobjörnmarknaden har definitivt haft en inverkan på NFT-utrymmet”, säger Gauthier Zuppinger, medgrundare av NonFungible.com till Reuters. 

En trend som enligt Zuppinger kan härledas till att människor överlag är mindre riskbenägna än tidigare och att haussen kring NFT lagt sig. En annan orsak till nedgången är förstås också kryptovalutans kollaps som i de flesta fall används för att handla med NFT.

Uttråkade apor för inflytande

Under årets sex första månader har värdet på bitcoin sjunkit med 57 procent. Etern har i sin tur tappat 71 procent. En vinstförlust som bekräftar vad NFT-kritiker och så kallade no-coiners länge sagt – att det faktiskt är helt galet att investera rekordhöga summor i föremål som inte finns på riktigt.

En som väljer att se mer positivt på nedgången är Benoit Bosc, global produktchef på kryptohandelsföretaget GSR, som menar att tillfället aldrig varit bättre än nu för företag att investera i NFT:s och bygga upp en unik samling. Förslagsvis då en ”Bored Ape”, som fortsatt trendar på NFT-marknaden, om än till halva priset.

För den som inte förstår värdet med dessa uttråkade apor kan de enligt Bosc förklaras som en ”varumärkesövning”, vars syfte är att bygga ”respektabilitet, auktoritet och inflytande” i kryptosfären, skriver Reuters. 

ANNONS
ANNONS

Andra experter som Reuters konsulterat gör bedömningen att NFT:s inflytande på konstmarknaden kommer att avta, men vinna mark inom spelindustrin.

Något hopp om att NFT-marknaden ska återse sina glansdagar finns det emellertid inte, eftersom tiden för extraordinära summor och våghalsiga investeringar är över, aporna till trots.

Läs även: 50 procent tapp i användare för kryptobranschen [Dagens PS]