Tillhör du dem som ställer dig tveksam till kryptovaluta? Då ska du lägga ordet ”no-coiner” på minnet. Ett begrepp som numera samlar en växande skara av människor som inte ser en framtid i kryptovaluta, skriver Vice.

ANNONS

Inget värre än no-coiners

När termen ”no-coiners” myntades refererade man från början till personer dumma nog att inte förstå fördelarna med kryptovaluta, tillsammans med alla dem som missat tåget.

Som den kult krypto ändå är finns det inget värre än no-coiners.

På senare tid har dock begreppet även kommit att innefatta ett antal kritiker som inte alls ser någon framtid i kryptovaluta.

Kryptobubblan på väg att spricka

Här återfinns bland annat skådespelaren Ben McKenzie, känd från tv-serien OC, som tror att hela kryptobubblan är på väg att spricka och även har kallat krypto för ”en vilt anarkistisk, oreglerad form av finanskapitalism från vilda västern som drivs av skenande spekulationer, skissartade stabila mynt och skumma affärer”, enligt Vice.

Som en av de mer högljudda kritikerna av kryptovaluta och NFT har McKenzie skrivit flera artiklar i ämnet och arbetar även på en bok under titeln ”Easy Money” tillsammans med journalisten Jacob Silverman på New Republic.

Till McKenzie sällar sig även riskkapitalisten Kerry Balenthiran som trots valutans fördelar i teorin anser att det största problemet med krypto är att dess främsta syfte tycks vara att tjäna pengar till sina skapare.

Ponzi eller penningtvätt

Andra kritiker menar att krypto står att likna vid en ny form av ponzibedrägeri eller penningtvätt, skriver Vice.

Hård kritik som dock inte är helt obefogad.

ANNONS
ANNONS

För att tillverka Bitcoin går det åt närmare 91 terawattimmar per år. En siffra som kan jämföras med vad 5,5 miljoner människor i Finland förbrukar i el, skriver Vice.

Det finns även siffror som visar att elanvändningen för att framställa krypto har blivit tio gånger så stor på bara de fem senaste åren.

Den pågående invasionen i Ukraina har också väckt frågor kring ryska oligarker och skumraskaffärer där krypto möjligen gör det enklare att dölja sina tillgångar.

Ökat antal bedrägerier

Så finns det också de som anser att krypto inbjuder till bedrägerier, där bedragare enkelt kan lura köpare att handla falska mynt via annonser online.

Enligt Federal Trade Commission, FTC, noterade man att antalet anmälningar över kryptobedrägerier växte sig nästan tolv gånger så stor mellan 2020 och 2021.

Även antalet rapporterade förluster ökade.

Kändisar köper NFT

Som tillägg till detta har ett stort antal kändisar börjat köpa och marknadsföra krypto. Däribland Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow och Eminem som gärna dryftar sina NFT-affärer offentligt.

Något som kan leda personer som inte har de rätta kunskaperna in på fel spår.

ANNONS
ANNONS

”En NFT eller en kryptovaluta token ger bara avkastning om någon annan kommer och köper den av dig för ett ännu högre pris. Vid någon tidpunkt tar marknaden slut på köpare och den sista köparen är kvar med en token”.

Det säger Li Lehdonvirta, professor i ekonomisk sociologi och digital social forskning vid Oxford Internet Institute i Storbritannien. Han kallar även krypto för ett ”nollsummespel” och tillägger att de som tjänar mest på krypto är alla kändisar som marknadsför det.

Ytterligare en brittisk ekonomiprofessor Martin Schmalz, vid University of Oxford, menar att krypto inte skiljer sig allt för mycket från andra fenomen på marknaden som man historiskt återhämtat sig från.

Han tillägger dock att man i framtiden behöver blir bättre på att reglera kryptovaluta.

”Traditionell finansiering skulle inte fungera bra utan berget av reglering som förhindrar bedrägeri och stöld, som nu plågar krypto så mycket”, säger han enligt Vice.

Läs även: Metaverse – Det här behöver du veta om framtidens tillflyktsort [Dagens PS]