Krypto började med bitcoin, och sedan har fler och fler alt-coin och meme-coin och rena bluff-coin följt. Men hur gör man för att investera i bitcoin, eller ethereum, eller i någon av alla de alt-coin som finns? 

ANNONS

Kanske tänker du att det nog är lite sent att hoppa på tåget nu. Det vilda kryptoåret 2021 har gett enorma vinster till en del, och förluster till andra. Volatiliteten hos kryptovalutorna, där bitcoin är typexemplet, kommer inte att försvinna.

Hög volatilitet, ok avkastning

I januari 2021 låg priset på bitcoin på 30 000 dollar (drygt 202 000 kronor). I april var priset för ett bitcoin 63 000 dollar (drygt 571 000 kronor), för att sedan sjunka under 30 000 dollar i juni enligt Forbes. Sett under året har bitcoinpriset stigit med 14 procent, vilket är en ganska god avkastning för den som investerat långsiktigt.

”Tio miljoner träffar”

När Dan Herron, som är finansiell rådgivare, skrev in ”hur man investerar i bitcoin” i sökrutan fick han ”tio miljoner träffar men ingen säker källa”, berättar Bloomberg. En tvådagarskonferens om bitcoin gav fler frågor än svar, och en känsla av att kulturen runt valutan kanske var lite väl ”bro-tastic”.

Så hittade han Coinbase Inc, en digital valutabörs som är störst i USA och mest använd i Storbritannien. Coinbase börsnoterades 14 april, och det var samma dag bitcoin nådde sitt högsta pris någonsin.

Börsnoteringen sågs som ett tecken på att krypto blivit mainstream i investeringsvärlden. Företaget skulle stå under samma regelverk och granskas på samma sätt som andra bolag.

ANNONS
ANNONS

Krypto som en del i portföljen

Sedan dess har bitcoin rasat, och det har aktiekursen i Coinbase också gjort. Fler kryptobörser har kommit, till exempel Kraken och Bittrex. Binance är världens största spothandelsbörs för krypto sett till handelsvolym.

Herron säger att han inte skulle rekommendera att man placerar sin sparbuffert för nödsituationer i kryptovaluta, men att det inte är en dum idé att blanda in krypto i portföljen.

Egen plånbok nödvändig för handel

Så om man nu ändå vill köpa till exempel bitcoin, hur gör man då?

För det första kan du behöva skaffa en bitcoinplånbok. Det går att köpa utan att skapa en egen plånbok om man gör det via vissa mäklare, som Robin Hood. Då har mäklaren så att säga vårdnaden om dina tokens. Vill du handla själv behöver du en plånbok. Det är där din krypto kommer att finnas, virtuellt sett.

Det gäller dock att hålla reda på nyckeln till din plånbok, gör du det kan du inte nå dina tillgångar längre.

Det lättaste sättet att investera i krypto är alltså via en börs. Där skapar du ett konto, och anger betalningsmetod. Efter att börsen verifierat din identitet kan du börja handla, föra över valutan till din personliga plånbok, och hoppas på det bästa!

ANNONS
ANNONS

Läs även: Forskare: NFT-ekonomin är lika ojämlik som den vanliga [Dagens PS]

Läs även: Kryptohandlen nu värd 17 000 miljarder dollar [Dagens PS]