NFT-ekonomin skulle demokratisera konstvärlden – men egentligen är den lika ojämlik som den vanliga ekonomin, visar ny forskning.

ANNONS

Starka förespråkare för kryptovalutor, blockkedjeteknologi och NFT:er (non fungible tokens) brukar framhålla att har kapacitet att demokratisera genom det decentraliserade digitala universumet. Systemet beskrivs som ”helt öppet” där ”handeln öppnar upp för massorna”, skriver nyhetssajten Vice.

En växande mängd forskning tyder dock på att den växande NFT-ekonomin inte skapar en ny ordning – utan snarare återskapar strukturerna i den gamla, där ett fåtal mäktiga kontrollerar systemet och skördar frukterna, enligt sajten.

Analyserade 6,1 miljoner avslut

I en studie publicerat i den prestigefulla tidskriften Nature fann exempelvis ett forskarteam att ”de översta 10 procent av handlarna utför 85 procent av alla transaktioner och handlar minst en gång 97 procent av alla tillgångar” i NFT-världen.

Forskarna analyserade 6,1 miljoner avslut av 4,7 miljoner NFT:er med 160 separata kryptovalutor mellan juni 2017 och april 2021. De primära kryptovalutorna som användes var Ethereum och WAX, som marknadsför sig som ett miljövänligt alternativ.

Datan kommer bland annat från de stora NFT-marknadsplatserna OpenSea och Decentraland och NonFungible Corporation, som samlar data på historiska NFT-försäljningar.

Elit styr NFT-ekonomin

Sammantaget målar forskningen upp en bild av NFT-ekonomin som nästan helt fångad av ”valar” (stora köpare och samlare) eller av personer med djupa fickor inom krypto. En elit lägger beslag på lejonparten av tillgångarna och handeln – precis som i den vanliga ekonomin.

”Marknaden är väldigt koncentrerad”, säger Andrea Baronchelli, en av forskarna bakom studien och associerad matematikprofessor vid City, University of London och ledare för en grupp inom token-ekonom på Alan Turing Institute, till Vice.

”Den här idén som var väldigt stor och spreds i media – ’Nu har vi öppnat upp konstmarknaden. Alla har direkt tillgång till samlingarna, och därför kan de sälja sina grejer’—är trevlig, men motsvarar förmodligen inte verkligheten”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Forskare från företaget Chainanalysis kom fram till ett liknande resultat: ”Mycket liten grupp av mycket sofistikerade investerare hämtar in det mesta av vinsten från NFT-samlande”, enligt Vice.

Läs även: Unik NFT av Banksy säljs i partiklar – för 1500 dollar styck [Dagens PS]

Läs även: Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik [Dagens PS]