Klarna ska kontrolleras av Arbetsmiljöverket. Efter stora förluster dras personalstyrkan ned, och nedskärningarna kan inverka negativt på arbetsmiljön för personalen som är kvar.

ANNONS

Klarna rapporterar under våren en förlust på 2,5 miljarder kronor, något som Dagens PS tidigare rapporterat om, stod det klart att något måste göras. Det tas beslut om ett sparpaket, som innebär att 10 procent av personalen, motsvarande 700 tjänster, ska bort.

Förändrad omvärld

”Vi är starkt påverkade av omvärlden”, säger Sebastian Siematkowski vid tillfället. ”När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har idag.”

Klarna kreditförluster
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. (Foto: TT)

Efter det har turbulensen på företaget fortsatt. Personalen fick reda på beslutet genom ett förinspelat meddelande, och facket anser att Klarna inte följt lagen, som Dagens PS tidigare berättat.

Stress för dem som är kvar

Nu ska alltså Arbetsmiljöverket inspektera huvudkontoret. Den som fattat beslut om inspektionen är Johan Larsson-Hytte, arbetsmiljöinspektör.

”Jag läste att de säger upp väldigt många människor”, säger han enligt Expressen. ”Då brukar det följa som ett brev på posten att det blir högre arbetsbelastning, det kan bli stressigt och organisationen kan bli lidande.”

Kollar Klarnas handlingsplaner

I sådana fall är det viktigt att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte sätts åt sidan, enligt Larsson-Hytte. Arbetsmiljöverket kontrollerar att det finns handlingsplaner, och att de fungerar.

Filippa Bolz, nordisk presschef på Klarna, skriver i en kommentar till Expressen:

ANNONS
ANNONS

”Vi välkomnar Arbetsmiljöverkets rutinbesök och kommer självklart bistå på alla sätt vi kan.”

Läs även: Fintech i kris: Lägre värdering, uppskjutna börsintroduktioner [Dagens PS]

Läs även: Klarnas nya värdering – kalldusch för investerare [Dagens PS]