Kim Kardashian går med på en uppgörelse där hon att betalar böter på nästan 14 miljoner kronor till amerikanska värdepapperskommissionen, SEC.

ANNONS

Tv-kändisen Kim Kardashian lade ut ett Instagraminlägg där med marknadsföring för kryptovalutan Emax. Det hon inte berättar är att hon får betalt för inlägget, närmare bestämt 250 000 dollar (drygt 2,7 miljoner kronor).

Kardashian varnande exempel

Lagen i USA säger att de som marknadsför vissa typer av aktier eller kryptovalutor ska berätta inte bara om de får betalt utan exakt hur mycket, vem som betalar och hur betalningarna ser ut.

”Det här handlar om att skydda den investerande allmänheten”, säger SEC:s ordförande Gary Gensler enligt Reuters som citerar CNBC. ”Ms Kardashians fall kan tjäna som en påminnelse till kändisar och andra att lagen kräver att de berättar för allmänheten när och hur mycket de får betalt för att promota investeringar i värdepapper.”

Ingen kryptoreklam på 3 år

Instagraminlägget innehöll en länk till EthereumMax-sajten, där det fanns instruktioner för hur investerare kunde köpa Emax-token.

Överenskommelsen innebär att Kim Kardashian blir av med de 250 000 hon fick betalt för Instagraminlägget, plus 10 000 dollar (drygt 110 000 kronor) i ränta ovanpå det. Hon får också betala en straffavgift på 1 miljon dollar (11 miljoner kronor).

Kardashian går också med på att inte marknadsföra kryptotillgångar på tre år, enligt Business Insider.

”Undvika långdragen tvist”

”Kardashian har helt samarbetat med SEC från början och hon förblir villig att göra det hon kan för att bistå SEC i det här fallet”, säger Kim Kardashians advokat. ”Hon ville lägga den här saken bakom sig och undvika en långdragen tvist.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kardashian och Mayweather stäms för kryptoreklam [Dagens PS]

Läs även: Kändisar gör reklam för krypto – fansen tar all risk [Dagens PS]