Flera kändisar, däribland influencern Kim Kardashian och boxaren Floyd Mayweather, stäms av investerare på grund av att de gjort reklam för kryptovalutan EthereumMax till miljoner följare i sociala medier, rapporterar flera medier däribland CNBC

ANNONS

Sedan toppen i juni har kryptovalutan tappat 97 procent av sitt värde, vilket får en del investerare att kalla den för ett ”pump and dump”-projekt.

En grupptalan lämnades in i fredags till den amerikanska distriktsdomstolen för Central District of California där EthereumMax och dess kända samarbetspartners anklagas för att tillsammans drivit upp kursen på kryptovalutan genom ”falska eller missledande uttalanden” på sociala medier.

”Är ni inne i krypto??” skrev Kim Kardashian i ett inlägg på Instagram förra året där hon också använde hashtaggen #ad, vilket tolkas som att hon fick betalt för inlägget. ”Det här är inget ekonomiskt råd utan jag delar med mig av vad mina vänner just berättade för mig om Ethereum Max-token!”

Floyd Mayweather, som räknas som en av historiens bästa boxare, gjorde bland annat reklam för EthereumMax i samband med en kändismatch mot influencern Logan Paul. Floyd Mayweather betalade 600 000 dollar till den amerikanska finansmyndigheten SEC 2018 för sin inblandning i kryptovalutor, närmare bestämt en initial coin offering, en kontroversiell metod för att finansiera kryptovalutor.

Stämningen hävdar att investerare förlorade pengar på grund av kändisarnas tilltag, och kräver ersättning av dem för förluster. EthereumMax har ”ingen koppling” till ether, den näst största kryptovalutan. Stämningen hävdar att valet av namn också är ett exempel på missledande information, med syftet att lura investerare att tro att kryptovalutan är en del av Ethereum-nätverket.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Kryptobluffar är det största hotet mot investerare 2022” [Dagens PS]