El Salvador ska bygga ”Bitcoin city” bredvid en vulkan i landet, samt ta in en miljard dollar via bitcoinobligationer, meddelar presidenten Nayib Bukele på Twitter.

ANNONS

Det centralamerikanska landet El Salvador har minst sagt satsat rejält på kryptovalutor. De har infört bitcoin som officiell valuta i landet, gett varje medborgare en egen kryptoplånbok och installerat bitcoinautomater över hela landet.

Ska vara fritt från koldioxidutsläpp

Nu ska de också bygga en hel stad baserad på bitcoin, nära vulkanen Conchagua i sydöstra El Salvador. Staden kommer att ha bostadsområden,  kommersiella områden, tjänster, underhållning, restauranger och en flygplats, meddelar El Salvadors president Nayib Bukele på Twitter. Han var också huvudnumret på en kryptovaluta-konferens i landet under helgen med en stämning som på en ”rockkonsert”, där han bland annat projekterades som nedstigen från ett flygande tefat.

Geotermisk energi från vulkanen ska användas för att bryta bitcoin, det utlovas också att ”Bitcoin city” ska vara fri från koldioxidutsläpp. Det ska också vara skattefritt, förutom en VAT (moms) på 10 procent, rapporterar Bloomberg.

Profetian: ”Världens finansiella centrum”

Det hela ska finansieras med en miljard dollar från en tioårig ”bitcoinobligation” som landet ska ta in i samarbete med Blockstream, ett infrastrukturföretag för digitala tillgångar. Hälften av pengarna ska gå till att köpa bitcoin och hälften till investeringar i infrastruktur och bitcoin mining med geotermisk energi från vulkanen.

”Bitcoin city” kommer att göra El Salvador till ”Världens finansiella centrum” och ”Latinamerikas Singapore”, enligt Samson Mow, chefsstrateg på Blockstream.

”De första länderna som gör detta kommer att ha en enorm fördel. Detta är början på nationalstaternas Bitcoin FOMO (fear of missing out)”, säger han.

Nayib Bukele kom till makten i El Salvador 2019 i en storseger där hans anti-korruptionsparti Nya idéer lockade 53 procent av rösterna. Bukele blev den första presidenten sedan 1980-talet som inte kom från något av de två stora vänster- respektive högerpartierna. Hans kampanjslogan var ”Det finns tillräckligt med pengar om ingen stjäl”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Skakig start för bitcoin som officiell valuta [Dagens PS]

Läs även: Bitcoin-presidenten kallar sig ”världens coolaste diktator” [Dagens PS]