Dagens PS

Bitcoin-presidenten kallar sig "världens coolaste diktator"

coolaste diktator
Det är massdemonstrationer i El Salvador mot presidentens bitcoinpolitik – då svarar Nayib Bukele att han är "världens coolaste diktator" på twitter. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 sep. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

El Salvadors president Nayib Bukele, känd för att ha infört bitcoin som officiell valuta, kallar sig “världens coolaste diktator” på twitter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusentals personer deltog i helgen i en massdemonstration mot El Salvadors president Nayib Bukele, som demonstranterna menar samlar på sig alldeles för mycket makt och aktivt underminerar självständigheten i landets rättssystem.

Presidenten, som drog till sig världens ögon och skapade rubriker när han införde bitcoin som officiellt godkänt betalningsmedel i landet, bemötte kritiken med att demonstranterna ger sig ut på gatorna “för att slåss mot en diktatur som inte existerar”, skriver Washington Post. 

Samtidigt bytte han sin twitter-beskrivning till “världens coolaste diktator”.

Kampanjade mot korruption

Nayib Bukele kom till makten i El Salvador 2019 i en storseger där hans anti-korruptionsparti Nya idéer lockade 53 procent av rösterna och Bukele blev den första presidenten sedan 1980-talet som inte kom från något av de två stora vänster- respektive högerpartierna. Hans kampanjslogan var “Det finns tillräckligt med pengar om ingen stjäl”.

Som president har han främst blivit känd för omvärlden genom att han infört bitcoin som officiell valuta i landet, gett varje medborgare en egen kryptoplånbok och installerat bitcoinautomater över hela landet. Business Insider skriver dock att att utrullningen av bitcoin i El Salvador ständigt stöter på stora tekniska problem, vilket har orsakat motreaktioner. Bukele framhåller dock att det nya systemet varit en succé, och att över en miljon av El Salvadors medborgare nu använder landets kryptoplånbok.

“Nedgång i demokratin”

El Salvador har också hamnat i ett diplomatiskt bråk med USA den senaste tiden. Detta då El Salvadors högsta domstol röstade för att upphäva ett konstitutionellt förbud mot på varandra följande presidentperioder, vilket banar väg för Bukele att söka en andra mandatperiod 2024 – vilket är “uppenbarligen otillåtet enligt konstitutionen”, enligt USA.

ANNONS

“Vad ser vi nu? Det är en nedgång i demokratin, och det är precis vad som händer”, säger Jean Manes, chargé d’affaires vid USA:s ambassad i huvudstaden San Salvador.

Bukeles twitteruppdateringar om att han är en diktator är en del av en strategi, enligt Eduardo Escobar, advokat vid Citizen’s Action.

“Han försöker förlöjliga allmänhetens eller oppositionens känslor”, säger han.

Läs även: Skakig start för bitcoin som officiell valuta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS