Skakig start för bitcoin som officiell valuta

Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 08 sep. 2021
bitcoin
Bitcoin blir officiell valuta i El Salvador från och med tisdag. (Foto: TT)

Värdet på bitcoin störtdök efter introduktionen som officiell valuta i El Salvador igår. Överdriven spekulation före lanseringen är en del av anledningen, men också inledande problem med den statliga kryptoplånboken. 

ANNONS
ANNONS

Bitcoin sjönk med 17 procent efter introduktionen som officiell valuta i El Salvador. Så mycket har det inte minskat på två månader, enligt Reuters.

“Jag tror att det fanns en uppbyggd förväntan kring den här händelsen, som liknar den vi såg när Coinbase skulle listas på Nasdaq-börsen”, sa Henrik Andersson, chef på Apollo Capital, en kryptofond i Melbourne i Australien.

I slutet av tisdagen kostade en bitcoin 47 100 dollar – mot tidigare ungefär 53 000 dollar. Då hade den haft en uppgång på 75 procent sedan slutet av juli.  El Salvadors centralbank köpte 550 mynt efter att värdet hade fallit, vilket gjorde att värdet steg något från tidigare ännu lägre nivåer.

Samtidigt sjönk även kursen för andra kryptovalutor som ether och dogecoin, skriver Bloomberg. På det hela taget föll värdet på kryptovalutamed ungefär 280 miljarder dollar på bara 24 timmar, enligt CoinGecko.

Överspekulation och tekniska problem

Förutom överspekulation kan inledande tekniska problem med den officiella digitala plånboken ligga bakom en del av fallet. Det finns också möjliga politiska skäl eftersom El Salvadors president Nayib Bukele har fått kritik av människorättsorganisationer inför sitt omval.

Chris Weston som leder Pepperstone Financial Pty skrev i ett inlägg att en av delförklaringarna också kan ligga i att kryptovalutor i allt högre utsträckning kommer att normaliseras genom krav från olika centralbanker.

En annan förklaring är att de ekonomiska stimulanser som många stater har hållit igång under pandemin snart tar slut. Därmed blir människor mindre riskbenägna.

Fallet för bitcoin har också lett till ett minskat värde på El Salvadors statsobligationer, som nu uppfattas som osäkra, skriver Bloomberg.

Men en del bedömare menar att oron är initial och att introduktionen av bitcoin som valuta kommer att ha en stabiliseranade effekt på sikt.

Edward Moya, senior rådgivare på analysföretaget Oanda säger till Bloomberg att Bitcoins fundamentala grund ligger intakt och att “priserna kommer att jämna ut sig på en nivå någonstans mellan 47 000 och 53 000 dollar”.

Läs också:

Kampanj vill massköpa bitcoin för att hylla El Salvador
Bitcoin nära ett “dödskors”

ANNONS
ANNONS