Centralafrikanska republiken närmar sig Ryssland - antar Bitcoin som valuta

Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022
Bitcoin
Centralafrikanska republikens beslut att anta bitcoin som valuta möter blandade reaktioner. (Bild: Pixabay)

Centralafrikanska republiken, CAR, har godkänt bitcoin som lagligt betalningsmedel. Ett beslut som mottagit blandade reaktioner och ses som ytterligare ett steg i Rysslands riktning, enligt BBC News. 

ANNONS
ANNONS

Centralafrikanska republiken är känt för diamanter, guld och uran, men också för att vara ett av världens fattigaste länder, som i årtionden plågats av konflikter. Landet står även nära Ryssland och den ökända Wagnergruppen, som just nu strider för Putins räkning i Ukraina.

“Ska sätta landet på kartan”

När Centralafrikanska republiken nu antar bitcoin som lagligt betalmedel blir de den andra nationen i världen att göra det. Först ut var El Salvador som under 2021 antog bitcoin som officiell valuta. Ett beslut som då kritiserades av såväl ekonomer som den Internationella valutafonden då man befarade att det skulle öka risken för finansiell instabilitet.

Möjligen står den Centralafrikanska republiken inför liknande utmaningar, även om de lagstiftare som enhälligt röstade fram bitcoin sade sig ha stora förhoppningar om att valutan skulle sätta landet  “på kartan över världens djärvaste och mest visionära länder”, enligt BBC News.

ANNONS
ANNONS

Underutvecklat internet

De farhågor som vanligtvis väcks när det handlar om kryptovalutor är att exempelvis bitcoin underlättar för kriminella att tvätta pengar. Till det kommer miljöaspekten eftersom kryptovaluta kräver mycket el att generera, men framförallt internet.

Något som endast 4 procent av den Centralafrikanska republiken hade tillgång till under 2019, skriver BBC News.

I dagsläget använder sig landet i likhet med flertalet andra franska kolonier i Afrika av den franskstödda CFA-francen. Att  övergå till bitcoin har av det skälet tolkats som ett försök att undergräva CFA i en tid då Frankrike och Ryssland försöker vinna mark i det fattiga, men likväl resursrika landet.

Inte redo för kryptovaluta

I den Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, togs nyheten om bitcoin emot med blandade reaktioner. På det positiva kontot ser man  möjligheter i att bitcoin snabbt kan konverteras till annan valuta och att transaktioner enkelt kan administreras över smartphones.

Vissa ser även CFA som en kvarleva från kolonialtiden som i första hand gynnar Frankrike och ger dem mandat att utöva ekonomisk kontroll.

ANNONS

De som är mer kritiska till den nya valutan menar att Centralafrikanska republiken inte är redo för kryptovaluta, eftersom internetåtkomsten i landet fortsatt är underutvecklad.

Brist på dricksvatten

Utöver internet har landet dessutom andra problem, som till exempel brist på dricksvatten och utbildning. Framförallt har landet plågats av konflikter ända sedan det blev självständigt 1960. Senast under 2013 då muslimska rebeller tog över stora delar av landet.

Sedan dess har Centralafrikanska republiken allt mer närmat sig Ryssland och distanserat sig från Frankrike. Något som de alltså befäster ytterligare genom att anta bitcoin som valuta.

Läs även: Ny ETP för samman guld och bitcoin

Läs även: Svajigt på kryptobörsen när Bitcoin fortsätter sjunka

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.