Nu kommer den första börshandlade finansiella produkten (ETP) i Europa, som kombinerar guld och bitcoin, skriver Bloomberg.

ANNONS

Den nya ETP:n ska sammanföra ”det bästa av den gamla och den nya finansiella världen” genom en portfölj som låter guldets funktion som värdereserv och skydd möta bitcoins långsiktigt ”höga” avkastning.

Indexprodukten kallas 21Shares ByteTree BOLD, efter schweiziska kryptofonden 21 Shares och den brittiska investmentfirman ByteTree Asset Management som har tagit fram den.

Vid lanseringen innehöll produkten 81,5 procent av sina tillgångar i guld och 18,5 procent i bitcoin, eftersom guld är den mer stabila av de två tillgångarna just nu.

Guld och bitcoin kompletterar

”Guld har historiskt levererat skydd för en portfölj under situationer av inflation, medan bitcoin är den digitala motsvarigheten till guld och alltmer använt av investerare som en distinkt tillgångsklass och en värdereserv”, säger ByteTree Asset Managements vd Charlie Erith till Bloomberg.

”I en tid med växande strukturell inflation och förhöjda geopolitiska risker tror vi att det här kan fungera som ett viktigt sätt att diversifiera risker och avkastning i en balanserad portfölj.”

Bedömningarna går isär när det gäller bitcoin och guld. En del menar att bitcoin i likhet med guld kan fungera som värdereserv i tider av inflation. Andra pekar på att bitcoins svängningar har följt de vanliga börskurserna och att den snarare är en risktillgång.

ANNONS
ANNONS

Även om det är första gången som en ETP lanseras för att kapitalisera på båda produkterna så är konceptet inte nytt, skriver Bloomberg. Bland annat finns redan sedan tidigare Incrementum Digital& Physical Gold Fund i Liechtenstein, som  utgår ifrån samma koncept.