När Microsoftgrundaren Bill Gates deltog i ett panelsamtal på TechCrunchs klimatdagar var han inte nådig mot kryptobranschen. ”Jag är inte involverad i det”, sade Gates, och dömde ut branschen som i princip värdelös.

ANNONS

Bill Gates sade också i panelsamtalet att kryptovalutor och NFT:er ”till 100 procent bygger på greater foool theory”, skriver CNBC. The greater fool theory, eller “teorin om den större dåren” tar som utgångspunkt att lönsamma investeringar bygger på att andra investerare är beredd att betala mer för en tillgång än man själv.

Investeraren tar alltså inte fasta på annan information, exempelvis nyckeltal, som skulle kunna säga något om huruvida en tillgång är övervärderad.

Bill Gates ironisk om digitala apor

Under 2021 rusade värdet på kryptotillgångar och NFT:er, digitala konstverk, såldes för miljarder. Bill Gates skämtade bland annat om de Bored Ape-NFT:er som har sålts för stora summor och sade ironiskt att de ”kommer att förbättra världen oerhört”.

Gates sade också att han är van vid andra typer av tillgångar.

”Som en gård där de får skördar, eller ett företag där de gör produkter.”

I år har luften gått ur kryptobranschen – de allra flesta valuator, inklusive så kallade stabelcoins, har sjunkit i värde. Den senaste veckan föll de skarpt efter att Celsius, ett lånebolag inom kryptobranschen, pausade alla uttag från konton. Många är nu rädda att Celsius ska visa sig insolvent och att detta ska drabba andra delar av kryptosfären.

ANNONS
ANNONS

Bitcoin har halverats i värde sedan början av 2022.

Läs också:

Kryptovalutor: Stopp för uttag efter konkurshot [Dagens PS]
Bitcoin rasar till lägsta nivå sedan 2020 [Dagens PS]