Dagens PS

Kryptovalutor för 5,2 miljarder stulna i hackerattack

kryptovalutor hackerattack
Hackare har slagit till mot Poly Network och stulit kryptovalutor till ett värde av över 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,2 miljarder kronor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 aug. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

Kryptovalutor till ett värde av över 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,2 miljarder kronor, har stulits i en hackerattack.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Poly Network, som är ett decentraliserat finansiellt nätverk, tog sig hackarna in i systemet och stal en rad olika kryptovalutor för motsvarande över 5,2 miljarder kronor genom att utnyttja ett säkerhetshål i systemet.

Det här rapporterar flera medier.

Financial Times konstaterar att det finns 80 miljarder dollar inlåsta i så kallade DeFi-applikationer och det som nu hänt uppges vara en tung smäll mot anhängare av decentraliserad finans.

Stöten är av historiska mått

Kryptovaluta-kuppen bedöms vara den största någonsin inom DeFi-världen, uppger Bloomberg och berättar att just den här typen av nätverk är mest utsatt för hackerattacker och att kryptovalutastölderna ökat med 20 procent i år, jämfört med i fjol.

Kryptosäkerhetsföretaget CipherTrace förklarar att värden för 156 miljoner dollar redan stulits under de första fem månaderna 2021 i samband med DeFi-attacker, vilket redan överträffar hela stöldbeloppet under 2020, som var 129 miljoner dollar.

Enligt Bloomberg har vissa spår efter hackarna som slog till mot Poly Network säkrats som e-postadress och enhetens “fingeravtryck”. Attacken uppges ha varit välorganiserad och planerad under lång tid.

Coindesk, som är en plattform för kryptovalutor, uppger att Poly Network nu ber miners att svartlista de kryptovaluta-mynt som förövarna kom över i samband med cyberangreppet.

ANNONS

“Vi uppmanar gruvarbetare av berörda blockchain- och kryptobörser att svartlista kryptovalutor som kommer från ovanstående adresser”, twittrar Poly -teamet.

Hans jobb är att stoppa kriminella hackare

Dagens PS berättade i går, med hänvisning till Dagens Nyheter, om svensken Frans Rosén som har blivit dollarmiljonär på att hacka företag lagligt just för att hindra den här formen av cyberangrepp.

Han drivs emellertid inte av pengarna, förklarade han i artikeln.

“Det är snarare ett kvitto på att det man gör är så pass allvarligt. Jag lever för historierna som det skapar”.

Läs även: USA:s nya skatt på krypto “katastrofalt” enligt branschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS