Dagens PS

Svensk dollarmiljonär på att hacka företag

svensk dollarmiljonär
Svenske, etiske hackaren Frans Rosén har blivit dollarmiljonär på att ta sig in i företags datorer. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 10 aug. 2021

Han är svensk och känd bland företag i världen som professionell hackare – han fick 28 000 dollar när han hittade en bugg och har blivit dollarmiljonär på sin udda affärsverksamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Nyheter har intervjuat den svenske hackaren Frans Rosén, som säger till tidningen att hans business ibland blir snudd på overklig.

“Det känns som att man är med i en film ibland”.

Han är svensk och numera dollarmiljonär och hans uppgift är att hitta säkerhetsbrister i företagens it-system, och ofta sitter han på nätterna och jobbar med att hacka företagen.

Det beskrivs som etisk hackning där syftet är att uppenbara sårbarheten i företagens produkter.

Och det är en bransch som alltså genererar gott om pengar för den som kan sitt jobb.

Inte köpt någon sportbil

Men det är inte pengarna som främst driver Frans Rosén, som berättar att han fortfarande inte shoppat någon sportbil på förtjänsten; han återinvesterar i stället det mesta i de egna företagen.

“Det är snarare ett kvitto på att det man gör är så pass allvarligt. Jag lever för historierna som det skapar”, säger han till DN.

ANNONS

Han råkade vid ett tillfälle radera all data för ett företag, vilket genast gav eko i medierna och startade konspirationsteorier om vad som hade hänt.

Företaget lyckades relativt snabbt återställa allt i en backup och Frans Rosén kunde casha ut 28 000 dollar för att han uppmärksammade företaget på buggen.

Flera företag belönar enligt artikeln hackare som hittar säkerhetshål i systemen, däribland svenska Spotify, Telenor och Klarna men också internationella techbjässar som Apple och Google.

Rankas sjua i världstoppen

Frans Rosén berättar i DN att han blivit “helt beroende” av att agera bug bounty, som det kallas. Han har sysslat med sin lagliga hackerverksamhet i snart tio år, framgår det.

Redan 2019 basunerade Hackerone, som är störst på området, ut att sex hackare tjänat över en miljon dollar på att avslöja säkerhetsbrister hos olika företag, och en av dessa dollarmiljonärer var Frans Rosén, berättar DN och konstaterar att svensken är sjua på förmedlaren Hackerones rankinglista.

Det skvallrar en hel del om hans kunskaper i branschen – Hackerone uppges ha totalt 1,2 miljoner hackare.

DN berättar att den illegala marknaden med utpressningsvirus i fjol växte med 311 procent globalt. I Sverige utsattes Coop för en tid sedan för en omfattande utpressningsattack.

ANNONS

Det är här Frans Rosén och andra lagliga hackare kommer in i bilden. Deras roll är att hindra cyberbrottslingar och stoppa utpressningsangrepp mot företag.

“Jag kallar dem digitala scouter”, säger Mårten Mickos, vd för Hackerone, till DN.

Dagens Industri har tidigare uppmärksammat den svenske elithackaren Frans Rosén, och att han tjänar miljoner på att ta sig in i techjättarnas datorer.

Läs även: Åtta av tio säkerhetschefer är inte förberedda på attack

Läs mer: Cyberattack-hotet växer i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS