Det ska ge staten 28 miljarder dollar till infrastruktur – men USA:s nya skatt på krypto döms ut av toppar i kryptobranschen.

ANNONS

USA tänker införa skatter på krypto i samband med den enorma satsning på infrastruktur som just nu drivs på av president Joe Biden. 

Infrastruktursatsningen är på 1 200 miljarder dollar. I det stora dokumentet som är på över 2 500 sidor finns också en del andra saker – som en bestämmelse om att utöka myndigheternas övervakningsmöjligheter för digitala tillgångar.

Det föreslås att alla ”mäklare” och investerare av kryptovaluta ska rapportera sina transaktioner till den amerikanska skattemyndigheten IRS. Det ska ge 28 miljarder dollar i intäkter som är öronmärkta till att vara med och finansiera infrastruktursatsningen, skriver Business Insider.

”Det här är obegripligt”

Förslaget har dock fått många i kryptobranschen att protestera. Coinbase vd Brian Armstrong säger att förslaget är ”hastigt” ihopsatt och att ”det här är obegripligt”. Särskilt slår Armstrong och andra bakut mot formuleringen om ”mäklare” (”brokers”).

”Detta innebär att nästan alla i kryptoekosystemet (miners, validatorer, smarta kontrakt, öppen källkodsutvecklare etc.) kan behandlas som en ’mäklare’ med massiva rapporteringsskyldigheter”, säger han till Business Insider.

Flera senatorer har riktat in sig på provisionen om digitala tillgångar och lagt förändringsförslag i sista minuten. Senatorerna Cynthia Lummis, Pat Toomey och Ron Wyden la ett förslag om en rad undantag för mellanhänder.

”Genom att förtydliga definitionen av mäklare kommer vårt ändringsförslag att säkerställa att icke-finansiella mellanhänder som miners, nätverksvaliderare och andra tjänsteleverantörer inte omfattas av de rapporteringskrav som anges i det tvåpartsinfrastrukturpaketet”, skriver Toomey om USA:s nya skatt på krypto enligt Cointelegraph.

Två olika ändringsförslag

Sajten skriver dock att ytterligare ett förändringsförslag inkommit från senatorerna Mark Warner och Rob Portman. Det förslaget ska också ge undantag – men inte lika breda som i Lummis-Toomey-Wyden-förslaget.

ANNONS
ANNONS

Vita Huset ska enligt uppgifter till Washington Post ekonomireporter Jeff Stein stödja förslaget från Warner och Portman. Det gillas inte av Jerry Brito, vd på Coin Center:

”Wow. Senator Warner och Portman föreslår ett ändringsförslag i sista minuten som konkurrerar med Wyden-Lummis-Toomey-ändringen. Det är katastrofalt. Det utesluter endast proof-of-work mining. Och det gör ingenting för programvaruutvecklare. Löjligt”

Läs mer: USA ett steg närmare stor satsning på infrastruktur