Dagens PS

Varningen: Extremtorka i halva Europa

Europa
Floder sinar och gräset gulnar i spåren av torkan som drabbat Europa. Bilden är från Frankrike. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

I en ny rapport varnas det för att extremtorka råder i nästan halva Europa, som rapporteras uppleva värsta torkan på minst 500 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare, men hänvisning till internationell press, berättat att årets torka i Europa är den värsta på minst 500 år.

CNBC uppger nu med hänvisning till en ny preliminär analys från EU:s gemensamma forskningscentrum att 47 procent av Europa är under varningsförhållanden.

Det är, framgår det, “ett tydligt underskott av markfuktighet” där 17 procent av kontinenten vidtagit beredskap mot torkan, som uppges påverka vegetationen i stor utsträckning.

“Rekordhöga temperaturer i Europa i sommar har stört transporterna, drivit tusentals människor på flykt och resulterat i hundratals värmerelaterade dödsfall”, skriver CNBC.

I spåren av extremtorkan rasar även skogsbränder, förutom minskade skördar och hämmad elproduktion.

“Kombinationen av en svår torka och värmeböljor har skapat en aldrig tidigare skådad stress på vattennivåerna i hela EU”, säger EU:s innovationskommissionär Mariya Gabriel i ett uttalande.

I Västeuropa kring Medelhavsområdet väntas temperaturerna bli varmare med mer torka som följd än vad som är normalt ända fram till november, enligt den preliminära rapporten.

När planeten värms upp på grund av klimatförändringarna bidrar det till högre temperaturer, samtidigt som de nattliga temperaturerna också stiger och inte skapar det andrum som människor, djur och natur behöver för att återhämta sig från chockvärmen under dagtid.

I en rad europeiska länder varnas det nu för torkan och flera floder har sinat på vatten på grund av värmen, vilket bland annat slår mot viktiga energitransporter och förvärrar Europas energikris.

Läs mer: Extrem torka hotar världens största ekonomier

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS