Dagens PS

Extrem torka hotar världens största ekonomier

torka
Extrem torka och utebliven nederbörd hotar världens största ekonomier. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Sommarens torka gäckar fortsatt flera av världens största ekonomier, vilket spiller över på såväl industrier som jordbruk och turism, rapporterar The Wall Street Journal. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare i sommar kunnat rapportera om de problem som extrem hetta och torka för med sig i termer av skogsbränder och förstörda eller uteblivna skördar.

I takt med att torkan nu sprider sig över det norra halvklotet eskalerar också effekterna av extremvädret och sätter press på ett redan ansträngt handelssystem.

Att flera länder fortsatt brottas med pandemins efterdyningar och rubbade leveranskedjor hjälper knappast upp situationen. Till detta kommer även kriget i Ukraina med kraftigt stigande energi- och livsmedelspriser som följd.

Världens torka ökat med 29 procent

Enligt FN har torkan världen över ökat med 29 procent sedan 2000. I Kina upplever man just nu sin längst ihållande värmebölja sedan 1961. Spanien, Portugal, Frankrike och Italien befinner sig i sin tur mitt i vad som ser ut att bli den värsta torkan på närmare 500 år.

En liknande problematik står USA inför. Närmare bestämt då den amerikanska västern, som dragits med torka under närmare tjugo år. En naturlig följd av det blir att landets bönder kan komma att förlora mer än 40 procent av bomullsskörden, enligt en färsk prognos.

Detsamma gäller för producenter av frukt och grönt, vars inkomst sjunker när det inte finns något att köpa och sälja.

Liknande förluster rapporteras även från Europas håll. Utöver jordbruket påverkar hettan även transporterna sedan floder som Rhen och Po upplever historiskt låga vattennivåer. På liknande sätt drabbar det också vattenkraften, som just nu behövs mer än någonsin för att komplettera naturgas.

ANNONS

La Niña, liten men kraftfull flicka

Enligt de forskare som årligen mäter temperaturer och nederbörd kan delar av torrperioderna härledas till La Niña, även kallad “den lilla flickan”. Ett kraftfullt väderfenomen som enkelt förklarat driver kallt vatten och den atmosfäriska jetströmmen norrut, vilket lämnar delar av Europa, USA och Asien med mindre regn.

En varmare atmosfär absorberar också mer fukt från land och förhöjer torkan. Enligt amerikanska och europeiska klimatforskare eldar global uppvärmning och markförstöring på effekterna av La Niña.

Något som nu sker i strida strömmar, och hänger över livsviktiga sektorer som turism, jordbruk och tunga industrier, skriver The Wall Street Journal. 

Läs även: ”Monster” till skogsbrand härjar i Frankrike

Läs även: Antarktis smälter snabbare än förutsett

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS