Huaneng Power International i Kina har just startat världens nu största solcellsanläggning på 320 MW. Solcellerna flyter på vatten och ska ge 550 GWh el per år. Anläggningen ligger i Shandongprovinsen. Enligt företaget är den störst i världen, men så blir det nog inte länge till.

ANNONS

Förutom en flytande solcellsanläggning har bolaget också byggt ett energilager på 8 MWh, skriver Ny Teknik.

Enligt Huaneng Power Internationalär solparken världens största enskilda anläggning med flytande solceller, men allt fler aktörer är nyfikna på tekniken och större projekt planeras och håller på att byggas på andra håll i världen, skriver Ny Teknik.

Flytande solcellsanläggning sparar mark

Flytande solcellsanläggningar är intressanta i tättbefolkade länder där det är ont om mark. Ett annat alternativ är att använda hustak, men det har också nackdelar.

I Sydkorea pågår ett projekt som omfattar omfattar 1,2 GW. Det ska börja leverera el under 2022, men växer fram under olika etapper.

I Indonesien byggs en anläggning på Duriangkang-reservoaren på ön Batam. 2024 ska den stå klar och då kombinerar man ett energilager på 4 GWh med flytande solceller motsvarande 2,2 GW.

ANNONS
ANNONS

Även svenska solceller testas i flytande konstruktioner, men svenska Midsummers projekt med tunnfilmssolceller på flottar utvärderas fortfarande.

Läs också:

Svenska Midsummer säljer solceller för vatten [Dagens PS]
Mängden hustak kan tillgodose globalt elbehov [Dagens PS]