Dagens PS

Mängdens hustak kan tillgodose globalt elbehov

solceller
Allt fler svenska villaägare vill ha solceller på sina hustak. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 18 okt. 2021

200 000 kvadratkilometer hustak världen över är tillräckligt för att förse världen med dagens elbehov. Det visar en global studie, där forskare undersökt elämpliga ytor för solpaneler. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är  University College Cork på Irland och Columbia University i New York som har tagit på sig uppgiften att kartlägga en landyta på 130 miljoner kvadratmeter i världen.

Då fann forskarna att det redan finns fastigheter med en passande takyta på sammantaget 200 000 kvadratkilometer. Det innebär att vi potentiellt kan förse jorden med dagens elbehov enbart genom takmonterade solpaneler, skriver Interesting Engineering.

För att beräkna vilka variationer i elproduktionen som man kunde förvänta sig från de olika taken använde forskarna en algoritm för maskininlärning. Slutsatsen blev att de tillsammans skulle generera 27 PWh, petawattimmar, per år, skriver Ny Teknik. En petawatt är det samma som en miljard megawatt.

Det innebär att elproduktionen från de 200 000 kvadratkilometrarna av hustak överstiger det globala elbehovet 2018.

Olika dyrt på olika platser

Asien, Nordamerika och Europa skulle ha allra bäst förutsättningar att genomföra en sådan satsning, enligt studien, som har publicerats i Nature Communications. För USA och Storbritannien skulle det emellertid vara relativt dyrt, eftersom förutsättningarna liksom det lokala priset för att utnyttja solenergi varierar.

I USA och Storbritanien räknar forskarna med att det skulle kosta omkring 280 dollar per MWh. Kina och Indien har bäst förutsättningar för att utvinna solenergi till ett billigt pris, enligt forskarna. Där skulle priset i slutändan uppgå till ungefär 40 dollar per MWh.

Hjälp i planering

ANNONS

James Glynn, som är senior forskare på CU-CGEP och medförfattare till studien, säger till Interesting Engineering att studien är användbar för att hjälpa beslutsfattare när de vill prioritera inför en investering i hållbar energi.

“Genom att kartlägga potentialen som globalt finns tillgänglig genom solceller på tak kan vi hjälpa utvecklingsorganisationer, banker och energiråd i utvecklingsländer med information när det gäller teknikens roll i att åstadkomma hållbar utveckling”, säger James Glynn till Interesting Engineering.

Men även om de lämpliga solcellstaken i världen nu kan anses kartlagda är det inte sannolikt att produktionen kommer att bli så storskalig tillräckligt snabbt.

För att verkligen kunna installera solceller på hela den ytan krävs dock en enorm uppskalning i tillverkningen av solceller – i dag tillverkas långt ifrån det antal som skulle behövas.

I stället står solenergi bara för en procent av elproduktionen, med 66 000 nätanslutna installationer, skriver Ny Teknik. Även om det ökar exponentiellt täcker det ännu inte behovet.

Läs också:

Fler bostäder med fokus på hållbarhet byggs i Linköping
Sveriges största solpark med tvåsidiga paneler klar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS