Svenska cementbolaget Cemvision vill göra cementtillverkning klimatneutralt. Det uppmärksammas av Bill Gates klimatorganisation som delar ut ett rekordbelopp till bolaget.

ANNONS

Att cementtillverkningen är en riktig klimatbov har väl ingen undgått. Industrin står för hela åtta procent av de globala utsläppen så det finns mycket för bolag som Cemvision att göra på området. Det svenska bolaget vill bland annat använda återanvänt avfall från industrin istället för att bryta ny kalksten i produktionen av cement. Gröna energikällor kommer användas istället för fossila källor, berättar Breakit.

Ett ”gigantiskt belopp” för cementbolaget

Nu får Cemvision ett stipendium av Bill Gates klimatorganisation Breakthrough Energy och enligt Cemvisions Paul Sandberg handlar det om ett “gigantiskt belopp” utan att gå in på hur mycket det rör sig om.

Enligt ett pressmeddelande kommer pengarna vara ett “mångfacetterat stöd för att påskynda deras klimatpositiva cementteknologi.”

Driva på utvecklingen

Enligt Cemvisions teknikchef Claes Kollberg är pengarna ett sätt att driva på utvecklingen snabbare.

“Det här erkännandet och stödet från Breakthrough Energy Fellows kommer att, förutom att sätta en enorm verifieringsstämpel på vår vetenskapliga data, hjälpa oss att genomföra en demoproduktion och hjälpa oss att växa vårt team snabbare.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bill Gates: Svårare fokusera på global hälsa efter pandemin [Dagens PS]

Läs även: Bill Gates donerar 212 miljarder – vill ge medan han lever [Dagens PS]