Dagens PS

Bill Gates donerar 212 miljarder – vill ge medan han lever

Bill Gates vill ge medan han lever och lämna Forbes miljardärslista
Bill Gates vill ge medan han lever och lämna Forbes miljardärslista. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juli 2022Publicerad: 14 juli 2022

Bill Gates flyttar över drygt 212 miljarder kronor av sin privata förmögenhet till Bill and Melinda Gates Foundation som nu spenderar mer pengar på grund av kriget i Ukraina och pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation är en av världens största välgörenhetsorganisationer och planerar att öka sina årliga utbetalningar med 50 procent jämfört med nivåerna innan pandemin, från nästan 6 miljarder dollar, cirka 63,6 miljarder kronor, till 9 miljarder dollar, cirka 95,4 miljarder kronor, det rapporterar CNN.

Bill Gates, grundaren av Microsoft, och hans före detta hustru Melinda French Gates har båda lovat att donera det mesta av sin rikedom till stiftelsen som de bildade tillsammans för 20 år sedan, och även till andra välgörenhetsinitiativ.

Arbetar tillsammans med stiftelsen

När paret Gates i maj 2021 tillkännagav sin skilsmässa sade de att de ska arbeta tillsammans med stiftelsen och dela på ordförandeposten under en prövotid på två år, när den är över kan Melinda Gates säga upp sig och få en utbetalning av Bill Gates som fortsätter ansvara för stiftelsen.

Nu flyttar Bill Gates 20 miljarder dollar, drygt 212 miljarder kronor, av sin privata förmögenhet till stiftelsen, en donation som ökar Bill och Melinda Gates totala givande till välgörenhet till 55 miljarder dollar, drygt 583 miljarder kronor, det skriver Forbes.

Den summan som gör dem till de största filantroperna genom tiderna, framför Warren Buffett som har skänkt 48 miljarder dollar, nästan 509 miljarder kronor, till välgörenhet, det mesta till Bill and Melinda Gates Foundation.

ANNONS

Senaste nytt

Ger mer till välgörenhet än många länder

Med ökningen av donationer till 9 miljarder dollar per år ger stiftelsen mer pengar till välgörenhet än biståndsutgifterna för nästan alla länder utom cirka fem stycken. I en intervju med Forbes säger Bill Gates att det här kommer turboladda och accelerera i princip allt jobb stiftelsen gör.

ANNONS

Bill Gates säger att han, i stället för att vänta tills han dör, nu kommer ge medan han lever och lämna Forbes miljardärslista medan han fortfarande är i livet. Hans donation på 20 miljarder dollar till Bill and Melinda Gates Foundation gör att han nu hamnar på plats nummer fem på listan, med ett nettovärde på 102 miljarder dollar, cirka 1 081,24 miljarder kronor.

Fortsätter troligtvis arbeta tillsammans

Donationen kan även vara den mest talande ögonblicksbilden av den nuvarande situationen mellan Bill och Melinda Gates. Eftersom de tillsammans leder världens största välgörenhetsorganisation är tillståndet i deras relation en fråga som har internationell betydelse. Enligt Bill Gates är relationen hittills bra.

“Jag tror att alla bevis jag ser säger att vi kommer att kunna driva stiftelsen tillsammans för alltid”, säger han till Forbes.

”Den goda nyheten är att även under de tuffa tiderna av skilsmässa, som lyckligtvis nu ligger mer än ett år bakom oss, kunde vi arbeta konstruktivt på stiftelsen. Det har alltid förvånat mig hur mycket Melinda och jag är överens om foundation-grejer. Och vi har några saker där hon vet bättre än jag, och vi bara stöttar varandra”, säger Bill Gates vidare till Forbes.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De ärver Warren Buffetts miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS