Enligt Bill Gates är det alltmer utmanande att be världen rädda liv i fattiga länder då den fortfarande skakas av pandemi, krig och hotet om klimatförändringar.

ANNONS

Microsofts medgrundare och filantropen Bill Gates menar att det är en paradox att finansieringen för att bekämpa sjukdomar som Aids och malaria faktiskt minskar i kölvattnet av det enorma globala hälsohot som covid-19-pandemin utgjort, det rapporterar Reuters.

”Jag är mycket orolig … ironiskt nog, inför den tydligaste indikationen på varför infektionssjukdomar inte är ett minne blott, kan finansieringsnivåerna i själva verket gå ner”, sade Bill Gates till Reuters förra veckan.

Pandemin slog världen ur kurs

Han talade inför publiceringen av Bill & Melinda Gates Foundations årliga rapport som spårar framstegen med FN:s mål för hållbar utveckling, SDG, kring minskad fattigdom och förbättrad hälsa.

I rapporten konstateras att pandemin har tagit världen ur kurs på nästan alla indikatorer och att framsteg behöver skyndas på för att de mål i frågor som att minska mödradödlighet och få slut på undernäring, som satts upp för 2030, ska kunna nås.

Innan pandemin förbättrades den globala hälsan

”Det är svårt att överskatta vilket bakslag pandemin har varit och det är svårt att överskatta vilket bakslag kriget i Ukraina är”, sade Bill Gates till Reuters, och påpekade att innan 2019 förbättrades den globala hälsan på de flesta områden.

Bill Gates oroas av trycket på givarregeringars budgetar. Han har skänkt mer av sina egna pengar till stiftelsen i år och stiftelsen kommer öka sin årliga budget från 6 miljarder dollar, drygt 62,6 miljarder kronor, till 9 miljarder dollar, nästan 94 miljarder kronor till 2026.

Bill Gates menar dock att det fortfarande finns hopp om världen investerar i innovation, särskilt inom områden som livsmedelssäkerhet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bill Gates donerar 212 miljarder – vill ge medan han lever [Dagens PS]