Laddningsstationer som är utformade som ”solcellsträd” ska ladda elbilar genom en ny nanoteknik.

ANNONS

Det är London-baserade SolarBotanic Trees som har lanserat sin ”solcellsträd”-prototyp, berättar Electrek.

Enligt bolaget är det världens första 3D-lövformade nanoteknik, där tunnfilmssolceller med en kapacitet på 5 kilowatt används. Solcellsträden kommer lagra elen i ett AI-drivet energilagringssystem, där de nya systemen kommer finnas på marknaden nästa år och företaget hävdar att produkten kommer vara ekonomiskt överkomlig när det så småningom massproduceras.

Solcellsträd på kommersiella parkeringar

De nya solcellsträden kommer säljas till hem, företag och kommersiella parkeringar. Det kan utgöra en del av ett lokalt nät eller matas in i huvudnätet.

Det finns redan en konkurrent på marknaden – ”Smartflower” – en markmonterad solcellspanel med en 4 kW-kapacitet. Den har dock hittills visat sig vara ett dyrt alternativ som är svår att få tag i.

Hitta alternativ

Samtidigt som att fler köper elbilar ökar pressen på att hitta laddningsalternativ. En lösning är att ladda direkt i lyktstolpen. Ett grepp som flera svenska kommuner har anammat efter en lagändring som genomfördes i vintras.

Samtidigt dömer bilbolag som Toyota ut satta elbilsmål inom till exempel EU som orealistiska eftersom det saknas infrastruktur till en omställning där bilarna bara går på el.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Volvo bygger batterifabrik – fossilfria transporter målet [Dagens PS]

Läs även: Elbilen Volvo EX90 blir den säkraste någonsin [Dagens PS]