Dagens PS

Northvolt investerar i svenska Altris

batteri
Svenska Altris tar in kapital från InnoEnergy, Northvolt och Molindo Energy för att skala upp produktionen. (Foto: Emil Langvad / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 mars 2022

Batteriföretaget Altris tar in 9,6 miljoner euro i en ny satsning på batterier baserad på natriumjonteknik. En kombination av investerare går in med pengar. Bland investerarna nämns Northvolt, EIT InnoEnergy och Molindo Energy.

ANNONS
ANNONS

”Just nu har vi fem platsannonser ute, men vi kommer att behöva tio nya anställda inom kort”, säger Ronnie Mogensen, en av Altris grundare.

Altris bildades som ett spinoff-företag från Ångströmlaboratoriet på Uppsala Universitet 2017. Där tog gruppen de flesta steg som krävdes för att framställa Fennac.

Northvolt en av finansiärerna i Serie A-runda

Genom investeringen, bland annat med medel från Northvolt, kommer bolaget att kunna skala upp produktionen av katodmaterialet  till 2 000 ton, och därmed möjliggöra att produktionen av natriumjonbatterier kan gå upp till 1 GWh. Pengarna ska också gå till ytterligare forskning, skriver Altris i ett pressmeddelande.

För att åstadkomma det kommer bolaget att bygga upp en ny anläggning.

Katodmaterialet Fennac består av järn, kväve, natrium och kol och förbättrar kapaciteten i så kallade natriumjonbatterier, samtidigt som det är miljövänligt.

Materialet ska kunna beställas av vilka andra batteritillverkare som helst som är intresserade av eller sysslar med tekniken. Till en början kommer 3-4 personer arbeta med tillverkningen, samtidigt som bolaget också vill förstärka sitt team på forskarsidan, enligt Reza Yonesi, en av bolagets grundare.

Intresse finns. Förra året etablerade bolaget verksamhet i Kina, där batterijätten CATL sedan tidigare har aviserat att de kommer att satsa på natriumjonbatterier. (Den dominerande tekniken idag är litiumjonbatterier). Även Northvolt har tidigt visat intresse för tekniken.

ANNONS

Men Altris kommer inte bara att tillverka och sälja katodmaterialet, utan också bygga egna natriumjonbatterier, specifikt inriktade på marknaden för energilagring.

Sådana batterilager kan exempelvis behövas vid vindkraftsanläggningar inför perioder av stiltje, eller till hus med solceller när solen inte lyser.

ANNONS

Senaste nytt

Mer aktuellt efter sanktionerna mot Ryssland

Reza Younesi understryker att fördelen med natriumjonbatterier i sådan lagring är att batterierna inte innehåller några sällsynta eller miljöfarliga material.

I samband med sanktionerna mot Ryssland har nickel, en viktig komponent i de dominerande litiumjonbatterierna, blivit en bristvara. Även för de andra metaller som finns i de vanliga batterierna blir allt dyrare och mer svårutvunna.

Redan innan kriget i Ukraina bröt ut var det brist på komponenterna i litiumjonbatterier. Det är en av anledningarna till att Altris ville satsa på den här tekniken, berättar medgrundaren William Brant.

Han är optimistisk inför framtiden.

”Vi har haft turen att kunna välja mellan investerare i den här Serie A-rundan. Northvolt, InnoEnergy och Molindo Energy är de företag som har investerat. Resten av investerarna är privatpersoner.”

ANNONS

Northvolt har långsiktigt intresse

Natriumjonbatterier har kommit i ropet på sista tiden. Anledningarna är flera. Dagens litiumjonbatterier bygger på litium, som är en geografiskt begränsad och ändlig resurs. Idag utvinns den främst i Sydamerika och Australien. Natrium kan i stället utvinnas ur vanligt saltvatten till en låg kostnad.

Förutom litium kräver litiumjonbatterier också konfliktmineraler som kobolt, samt nickel, som främst importerats från Ryssland.

Nackdelen med natriumjonbatterier är den relativt låga energidensiteten. Därför fungerar de bäst som energilager. Men det är redan fullt möjligt att driva elbilar med tekniken.

Läs också:

Svenska Altris hett när techjätte lanserar nytt batteri
Northvolt tar över Kvarnsveden – gigafabrik med 1000 jobb

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS