EU svarar nu på USA:s subventioner för grön omställning. Medlemsländerna i unionen ska lättare att få tillgång finansiering för grön teknik. 

ANNONS

EU presenterar i dag sin ”A Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age” som svar på USA:s klimatpaket med 369 miljarder dollar i subventioner och skattelättnader för gröna industrier, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

EU ska ”leda clean tech-revolutionen”

EU:s plan bygger på tidigare initiativ och ska ”komplettera pågående initiativ”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Europa är fast beslutet att leda cleantech-revolutionen”, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. ”För våra företag och våra folk innebär det att omvandla färdigheter till jobb och innovation till massproduktion tack vara enklare och snabbare ramverk.”

Gröna kriget: EU svarar på USA-subventioner
Det ska vara lätt för europeiska företag att få finansiering för grön omställning. (Foto: Pixabay)

Stöttande miljö för klimatmål

Planens mål är att tillhandahålla en mer stöttande miljö för grön omställning.

Enligt EU står planen på fyra ben: förutsägbar och förenklat regelverk som gör det lättare att få tillstånd, snabbare tillgång till finansiering av grön teknik, förbättrad kompetens för att få tillgång till kvalificerad arbetskraft och öppen handel för att garantera uthålligheten i leverantörskedjan.

ANNONS
ANNONS

2 840 miljarder att dela ut

Enligt Ursula von der Leyen har processen att frigöra Europa från beroendet av den ryska gasen gått snabbare än väntat.

I programmet RepowerEU finns det nu 250 miljarder euro (knappt 2 840 miljarder kronor) kvar som kan användas till skattelättnader för utsläppsfri industri, uppger Dagens Industri.

Det är snabbt, det är förutsägbart, och det är riktat.

Investera i medlemsländerna

”Det här är pengar som finns tillgängliga nu på en gång och det är av yttersta vikt att medlemsländerna använder de här pengarna för att investera”, säger Ursula von der Leyen. ”Det är snabbt, det är förutsägbart, och det är riktat.”

Det finns planer på att förlänga uppluckringen av reglerna för statsstöd som infördes under pandemin. Kritiker är oroliga för att detta leder till en situation där fattigare medlemsländer inte kan konkurrera med de rikare för grön omställning.

Balansera konkurrensen

Det vill EU-kommissionens ordförande balansera genom att tillföra gemensam finansiering. De pengar som finns i RepowerEU är en övergångslösning för att snabbt få tillgång till finansiering.

ANNONS
ANNONS

På längre sikt vill EU införa en europeisk suveränitetsfond, men än så länge finns inga uppgifter om hur en sådan fond kan tänkas utformas, eller finansieras.

Läs även: Klimatkris skapar en ny era av handelskrig [Dagens PS]

Läs även: Scholz: EU måste svara på USA:s klimatsubventioner [Dagens PS]