Storbritannien kläms mellan EU och USA och när USA nu satsar på gröna investeringar kallar brittisk minister planen för ”farlig”.

ANNONS

Det seglar upp en transatlantisk handelskonflikt och ursprunget till den är president Joe Bidens plan på 369 miljarder dollar i subventioner och skattelättnader för gröna industrier och för att minska utsläppen av växthusgaser.

Europeiska ledare har varnat för att denna satsning kommer att locka till sig investeringar som annars skulle ha gjorts i Europa.

Storbritannien har, Brexit till trots, anslutit sig till EU:s kritik mot den amerikanska planen, en plan som brittiske handelsministern Grant Shapp förra veckan kallade ”farlig”.

Tvingas agera ensam

Samtidigt är det, förstås, så att Storbritannien efter att ha lämnat EU inte har mycket inflytande den vägen.
Nu tvingas man därför agera ensam – både mot EU och mot USA, skriver Bloomberg.

Hotet från USA är dess planer på massivt stöd åt gröna investeringar – hotet från EU att unionen kommer att svara på USA-planen med egna satsningar, som naturligtvis lämnar Storbritannien åt sidan.

Vill satsa stort

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har föreslagit en ny fond för att stödja Europas gröna omställning, och Frankrikes president Emmanuel Macron efterlyste ett EU-paket som uppgår till 2 procent av dess ekonomiska produktion för att konkurrera med USA:s planer.

Franska och tyska ekonomiministrar har också sagt att Europa måste matcha USA:s subventioner.

ANNONS
ANNONS

Nu uppmanar Storbritannien EU att inte skada brittiska företag när man ska svara upp mot den amerikanska satsningen.
Det stora hotet, i den brittiska regeringens ögon, är att den amerikanska satsningen minskar utrymmet för brittiska företag samtidigt som varje vedergällning från EU kan förstora skadan.

Läs även: Nya miljarder till gröna investeringar i norra Sverige [Dagens PS]