EU vill ha del i USA:s paket för gröna subventioner

Uppdaterad: 04 mars 2023Publicerad: 04 mars 2023
EU söker avtal för del i USA:s gröna subventioner
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska träffa USA:s president nästa veckan. Foto: TT

EU vill ha del av de gröna subventionerna i USA, och ett nytt handelsavtal kan göra det möjligt. Nästa vecka möts Ursula von den Leyen och Joe Biden för att diskutera frågan.

ANNONS
ANNONS

EU och USA kan redan nästa vecka nå ett principavtal, uppger Bloomberg på fredagen.

Den europeiska unionen vill också få nytta av en del av Joe Bidens subventioner för grön omställning.

Grönt krig mellan EU och USA

Det gröna bråket mellan EU och USA startade med Joe Bidens plan på 369 miljoner dollar i subventioner och skattelättnader för grön industri, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

EU svarade med förslag på ett eget klimatpaket, men nu vill man alltså få till ett avtal som ger unionen samma status som en frihandelspartner, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Möte i Washington

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden ska mötas för samtal i Washington i veckan som kommer, och då diskutera frågor som rör tillgång till kritiskt råmaterial, arbetstillfällen och hållbarhet säger källor till Bloomberg

Motsvarar frihandelsavtal

Om man lyckas få till ett avtal innebär det att till exempel europeiska elbilar också subventioneras under USA:s Inflation Reduction Act.

USA har frihandelsavtal med 20 länder, men förhandlingar med EU har tidigare inte resulterat i några avtal enligt Bloomberg.

Första steg mot avtal

Om von der Leyen och Biden kan komma överens kan man redan nästa vecka komma med ett uttalande som säger att man är på väg att nå fram till ett avtal säger Bloomberg källor.

ANNONS

Ett ordentligt avtal kan sedan förhandlas fram dagar eller veckor efteråt.

Boosta amerikansk industri

Bidens satsning på grön omställning syftar till att lyfta den amerikanska industrin, och det upprörde handelspartners från Europa och Asien.

Man såg åtgärderna som försök att stänga andra länder ute från den amerikanska marknaden, och det gäller särskilt bilindustrin. Kunder som köper elbilar som uppfyller kraven subventioneras med 7 500 dollar (drygt 78 000 kronor).

Läs även: Gröna kriget: EU svarar på USA-subventioner 

Läs även: Northvolt planerar fabrik utanför Europa 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS