Buffett-indikatorn för världens aktiemarknader har stigit till hela 142 procent – något som talar för att aktier är kraftigt överprisade.

ANNONS

Buffett-indikatorn har fått sitt namn från den legendariske investeraren och Berkshire Hathaway-chefen Warren Buffett, och för världsekonomin innebär att ta det kombinerade börsvärde för världens börsnoterade aktier delat med den globala bruttonationalprodukten (BNP).

”Väldigt stark varningssignal”

Ett värde över 100 mätt i procent innebär att aktiemarknaden är övervärderad relativt världsekonomin, enligt investeraren som presenterade indikatorn i en intervju med Fortune Magazine 2001. Han kallade då indikatorn för ”förmodligen det bästa enskilda måttet på var värderingar står vid varje givet ögonblick.” Han sade då också att det borde ha varit en ”väldigt stark varningssignal” då indikatorn sköt i höjden under dot.com-bubblan.

Nu är indikatorn återigen en siffra som ligger på höga nivåer:

”BOOM! Globala aktier har fått ytterligare 1,6 biljoner dollar i börsvärde den här veckan. Aktier är värda 102,3 biljoner dollar, det högsta i historien”, skrev Welts marknadsanalytiker Holger Zschaepitz på twitter i helgen.

”Det globala börsvärdet motsvarar nu 142 procent av världens BNP, vilket också är en all-time high”, skriver han också.

USA en bit över 200 procent

Det talar för att aktiemarknaden i världen är kraftigt överprisad och kan sjunka rejält de kommande månaderna, skriver Business Insider. Den amerikanska aktiemarknaden jämfört med landets BNP ligger på en ännu högre nivå, USA har en ”Buffett-indikator” på 208 procent. Buffett har tidigare sagt att när siffran närmar sig 200 procent så är det att ”leka med elden” för investerare.

Indikatorn är dock inte perfekt, skriver Business Insider. Den jämför bland annat det nuvarande värdet på aktiemarknaden med förra årets BNP – och med tanke på pandemin som drog igång med full kraft våren 2020 kan det ge ett något missvisande värde.

ANNONS
ANNONS
Buffett-indikatorn
Buffett-indikatorn för världsekonomin. (Grafik: Bloomberg)


Läs även:
Alla klarar Buffetts recept för framgång [Dagens PS]

Läs även: Så blir ditt barn miljonär – läs Buffetts tips [Dagens PS]