Det är per definition alltid osäkra tider på börsen. Men efter 12 års kursuppgång är det nog lite nervösare än vanligt. Oron och vilsenheten torde delas av merparten av marknaden.

ANNONS

Då är risken som störst att falla till föga för någon vältalig akademisk välmeriterad ekonom eller analytiker som självsäkert argumenterar för sin sak. Därför är det värt att påminna om mästerinvesteraren Warren Buffetts recept för framgång och att investerare inte behöver hög intelligens för att lyckas.

Realism och disciplin

Det här är ingen ny insikt av Buffett. Första gången den luftades var på bolagsstämman i Omaha 2002. Då sa han följande:

The most important thing in investments is not having a high IQ, thank God. I mean, the important thing is realism and discipline. And you don’t need to be extraordinarily bright to do well in investments, if you are realistic and disciplined.

Avstå dumma affärer

Warren Buffett utvecklade senare resonemanget och menade en avgörande framgångsfaktor för Berkshire Hathaways (Buffets noterade investmentbolag) var att förstå vad de inte kunde eller visste. Att investera inom sitt kompetensområde och avstå dumma affärer har varit A och O för Buffett.

Mod att tacka nej

Men Buffett säger också att det här förhållningssättet är lättare sagt än gjort att ta till sig för investerare. Det krävs disciplin och mod att tacka nej till en affär med kunskapsbrist som argument. I synnerhet som bolaget eller branschen hissas till skyarna av media och andra placerare.

Enligt Buffett har inte alla investerare den här förmågan. Och den är mycket viktigare än högt IQ.

Relaterade artiklar:

Risk I värdering av fastighetsbolagen. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Analys: Börsen avslutar året starkt. Dagens PS