“Sometimes parents wait until their kids are in their teens before they start talking about managing money — when they could be starting when their kids are in preschool.”

ANNONS

Avsändare till den här uppmaningen kommer från ingen mindre än investerargurun Warren Buffett, som är en anhängare av att tidigt ge barn insikter om hur de skall förvalta pengar. Själv startade han i sexårsåldern med att sälja läsk och tidningar i grannskapet.

För att råda bot på senfärdigheten hos föräldrar finansierade han i USA en tecknad serie som hette ”Den hemliga miljonärsklubben” där Buffett själv figurerade som mentor och lärare.

Serien består av 26 episoder och Buffett har senare berättat att alla hans tre barn har undervisats i läran om pengars värde via serien.

Nedan är tre praktiska råd som förmedlas i serien:

1. Hur att bli flexibel i tänkandet: Ta bortkastade prylar och hitta på ett nytt användningsområde. Bra för plånboken och miljön.

2. Lär barnen att spara: Ge barnen två burkar där den ena är för sparande och den andra för konsumtion. Varje gång de får pengar ska de fundera på hur de vill fördela kapitalet.

3. Skillnaden mellan pris och värde: Lär barnen att jämföra priser på olika produkter och affärer för att förstå att priserna skiljer sig åt och att marknadsföring oftast inte är rättvisande.

ANNONS
ANNONS

När föräldrar nu om några veckor släpper iväg sina barn till förskolan för första gången borde det alltså också bli startskottet för att börja lära barnen hur att hantera pengar.

Läran om pengars värde och förvaltandets grunder kan aldrig börja undervisas för tidigt, enligt Warren Buffett.

Det som krokigt ska bli ska krökas i tid, som ordspråket så fint lyder.