Handelsbanken spår att kronan stärks mot euron och att kursen ligger på 9:90 kronor i slutet av september.

ANNONS

Det här uppger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en krönika i bankens veckobrev Makrosvepet.

Frågan om hur kronkursen blir under semestern har inte varit på tapeten över huvud taget, konstaterar Nyman.

Ändå har Sverige upplevt en ny regeringskris, som var nära att resultera i nyval.

Visserligen tappade kronan något då, men det gjorde även den norska kronan och någon direkt koppling mellan kronförsvagningen och regeringskrisen kan inte Handelsbankens chefsekonom se.

”Hur kommer det sig att valutan är så oberörd av den politiska turbulensen? Stabila offentliga finanser och tydliga ramverk som det finns ett brett politiskt stöd för är svaret”, skriver hon i makrobrevet.

Därför är kronintresset avslaget

Christina Nyman tror att intresset för kronkursen har varit svalt på grund av att många svenskar fortfarande tillbringar sin semester på hemmaplan, och att färre reser utomlands även om bokningarna ökat rejält på senare tid i takt med att fler vaccinerar sig och restriktionerna lättar.

Christina Nyman konstaterar att den svenska valutan ryckt något de senaste två åren, mitt i och trots pandemin, men fortfarande kostar en euro över 10 kronor.

Inte heller Riksbankens besked om fortsatt nollränta och oförändrad ränteprognos påverkade kronan.

”Det jag tror har störst potential att röra kronan är det globala risksentimentet. Och då framförallt om det skulle uppstå en ökad osäkerhet om återhämtningen och den globala industrikonjunkturen”, fortsätter Nyman, som räknar med att den globala återhämtningstakten i konjunkturen håller i sig, möjligen något lägre.

ANNONS
ANNONS

Om det blir turbulens, exempelvis på blandade konjunktursignaler, så blir den endast tillfällig, bedömer SHB:s chefsekonom och förklarar att Handelsbanken har som prognos att kronan, som hon menar rör sid i sidled, stärks mot euron långsamt och ligger på 9:90 kronor mot euron i slutet av september.

Läs även: Chefsekonom: Omvända världen i pandemin [Dagens PS]

Läs vidare: Handelsbanken: Då vänder det för ekonomin [Dagens PS]